U Zagrebu predstavljeni mlađi nadinski vinari Elvis Nimčević i Denis Ožaković

Foto: Marko Čolić

Nadin je poznata vinska mikrolokacija u zadarskom zaleđu. Široj javnosti je postala poznata nakon nagrada Šimi Škaulju na Decanteru prije više od desetljeća i velikom uspjehu Željka Vrsaljka 2012. na smotri u Bratislavi.

Međutim lijepa i uspješna nadinska priča sa vinima počinje odmah po povratku u njihove domove 1995/96. kada su počeli dobivati u kratkotrajne zakupe oko 2,5 hektara zemljišta u Nadinskom polju koje je do rata koristio PK Zadar.

Najvećim dijelom su izvadili postojeće panjeve grenaša,karinjana i drugih sorti i introducirali najviše crne svjetske sorte merlot, CS i syrah i domaće bijele.

Foto: Marko Čolić

Upornim, plodonosnim radom uvjerili su Županiju da dobiju dugotrajnije ugovore (10 godina), a tijekom 2013./4. napokon su uspjeli otkupiti zemljište i postati “svoji na svome”. Ovo je i jedan od rjeđih slučajeva gdje treba pohvaliti političku odluku u Hrvatskoj.

O samome predstavljanju malo kasnije a u nastavku ukratko o već spomenutim vinarima.

Denis Ožaković i njegova obitelj su kao i gotovo svi Nadinjani proizvodili grožđe i prodavali otvorena vina desetljećima unatrag. Obitelj je otvorila OPG 2004. a od 2011. je voditelj Denis.

Sa buteljiranjem su počeli nedavno, 2021., uspješno.

Upravo je merlot iz 2020. odnio više nagrada na vinskim izložbama u Nadinu, početkom prosinca kada su aktualna mlada vina, Stankovcima i Sabatini.

Tako su na Sabatini 2022. u Vodicama dobili zlato za rose i tri srebra (merlot, pošip i maraština). Na Sabatinama su se sa otvorenim vinima natjecali od 2017. i stalno bili nagrađivani.

Ožakovići imaju oko 11000 trsova (starijeg zasada merlota 4200, po 1050 loza pošipa i CS-a, te po 950 maraštine i syraha i nešto manje
plavine. Kada spomenuti trsovi, zasađeni 2021. dođu u puni rod za dvije godine prosječna godišnja proizvodnja doseći će 10 000 litara.

Denis otkriva da zasađivanje neće s time i završiti, imaju još planova.

Sada je plasman, osim na kućnom pragu, u nekoliko restorana na obali i Wine gardenu u Zadru.

Braća Nimčevići, Elvis i Marko, također nastavljaju obiteljsku tradiciju. Otac Miljenko je svojedobno zasadio 10 000 loza grenaša i imao tržište za to grožđe.

Međutim situacija se promijenila te su zajedničkim snagama uz 5400 ostavljenih panjeva grenaša zasadili 2000 pošipa, 1600 maraštine koji su ove godine došli na 70% uroda (manje od očekivanog s obzirom na tešku godinu), te 2100 loza shiraza.

Tu je i vrlo značajnih 1500 trsova svrdlovine (stara dalmatinska sorta) koja se polako uzdiže i sada je uz Anića i Žužu imaju i Nimčevići.

I Nimčevići su dobili veliki broj medalja u Nadinu, Benkovcu i na Sabatinama. Njihov mladi otvoreni merlot je na Sabatini 2019. bio šampion u svojoj kategoriji. Istom vinu je za bod izmakla šampionska nagrada u Ludbregu 2019.

Plasman je i kod njih u restoranima zadarske regije, 5 bunara i Wine garden u Zadru.

Elvis i Denis su sa još nekolicinom mlađih kolega ove godine organizirali 1. Sajam ruralnih proizvoda u svome mjestu. Treba naglasiti da obojica redovito sudjeluju na edukacijama za vinare koje priređuje Zadarska županija u Zadru, Benkovcu i Nadinu.

Na predstavljanju su kušana po četiri vina od svakoga vinara. Redom 1. Maraština Ožaković 2022., 2. Pošip Nimčević 2022., 3. Rose (plavina) Ožaković 2022., 4. Rose (grenache) Nimčević, 5. Merlot barrique Ožaković 2021. , 6. Cuvee (merlot/shiraz) Nimčević 2022., 7. Merlot barrique 2020. Ožaković, 8. Cuvee barrique 2018. Nimčević. Opći je zaključak da su vuna pravi odraz svog terroira.

Lugarić je kod gotovo svih vina naglašavao njihovu mineralnost, slanost u okusu i slast. Visoki alkoholi također nisu snetali jer su bili odlično uklopljeni sa ostalim vrijednostima i tijelom vina (Pošip 2022.). Dobijaju se visoki sladori 22-23. ova godina je u tome izuzetak ali će biti u nižem prosjeku oko 20. Nadinsko polje je davno meliorirano, dobro drenažirano dobro opskrbljeno vodom tijekom cijele godine.

Postoje podzemni izvori tzv. pištavci koji dodatno donose vodu na površinu.

Ovdje ćemo spomenuti po jedno vino koje dobro ilustrira rad vinara. Ožakovićev merlot barrique iz 2021. koji još nije pretočen u boce, bio je 18 mjeseci u drvu. Rubin crvene boje, gusto,u okusu osjeti se zrelo ukuhano voće (kupina, ribizl..). Vino je sadržajno ima sve komponente za daljnji rast idućih godina.

Cuvee barrique (merlot/shiraz) 2018. je granatno crvene boje. Osjete se intezivni zreli mirisi, okus tamne čokolade, mirisi ukuhanog šumskog voća, drva, kože… I ovdje su visoki alkoholi, kao i kod prethodnog vina, dobro usklađeni.

Ova dva vina imaju visoki ekstrakt koji im daje pitkost.

Nadinsko vinarstvo sa ovom dvojicom i kolegom im Vedranom Vinketom dobiva nove snage na tržištu i potvrđuje glas o vrlo dobrim
vinogradarima i vinarima ovoga kraja. Kakva su i kako će proći vina Nimčevića i Ožakovića imat ćemo priliku vidjeti na 15. jubilarnoj smotri mladih nadinskih vina i maslinovih ulja za nepuna dva mjeseca u Nadinu.

Nema sumnje da će se kolekcije medalja uvećati kao što ne sumnjam da ćemo o ovoj dvojici čuti još puno lijepih stvari u godinama pred nama.