U vrtiće u Gradu Zagrebu upisano dodatnih 464 djece

Ilustracija | Foto: Pixabay

U roku prigovora za upise u gradske vrtiće u Zagrebu, koji je bio otvoren od 20. do 28. lipnja ove godine, dodatno je upisano 464 djece.

Slijedom navedenog, u pedagošku godinu 2023./2024. u gradske je dječje vrtiće ukupno novoupisano 7.604 djece, a trenutno je neupisano njih 2.716. U odnosu na prošlu, ove pedagoške godine je upisano 1.376 više djece, te će 2023./2024. godine preko 31.000 djece pohađati gradske vrtiće u Zagrebu, stoji u priopćenju iz Grada Zagreba.

Što se tiče neupisane djece koja ispunjavaju uvjete, očekujemo da će ih se oko 500 upisati tijekom pedagoške godine otvaranjem dodatnih pet vrtića. Isto tako, podsjećamo da su u tijeku upisi u privatne i vjerske dječje vrtiće i obrte dadilja, u koje će se ove godine upisati oko 1.100 djece.

Pitanje značajnoga broja neupisane djece u Zagrebu seže godinama unatrag i može se pravedno riješiti jedino višegodišnjim velikim ulaganjima u izgradnju novih vrtića, novo zapošljavanje i podizanje materijalnih uvjeta rada u vrtićima. Stoga je ova uprava izmijenila mjeru roditelj odgojitelj i tako samo ove godine oslobodila oko 20 milijuna eura koje su usmjerene u investicije u vrtiće. Završen je i otvoren jedan vrtić, u izgradnji je pet vrtića, a još šest je u pripremi.

Ukupna vrijednost započetih investicija u nove vrtiće prelazi 50 milijuna eura. K tomu, Grad Zagreb priprema i nove projekte izgradnje za prijavu na drugi poziv za vrtiće u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornost (NPOO). Novim kolektivnim ugovorom i aneksima uloženo je 15 milijuna eura u povećanje plaća i nova zapošljavanja. Ova razina investicija u navedene projekte izgradnje novih objekata vrtića i u materijalne uvjete rada u vrtićima je bez presedana u povijesti Grada Zagreba.

“Napominjemo da po posljednjim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u Zagrebu vrtić pohađa 80.07% djece vrtićke dobi od tri do šest godina, dok je taj postotak u Rijeci 78.58%, u Splitu 74.68%, te u Osijeku 65.48%. Taj postotak namjeravamo dodatno povećati već sljedeće godine, kada očekujemo značajno manji broj neupisane djece, a kroz par godina bi svako dijete u Gradu Zagrebu trebalo imati mjesto u vrtiću. To je strateški cilj ove gradske uprave”, ističe se u priopćenju.