U Vrbovcu po 39. put održana tradicionalna manifestacija “Kaj su jeli naši stari”

U Vrbovcu održana tradicionalna manifestacija "Kaj su jeli naši stari"
Foto: Zagrebačka županija

U Vrbovcu je održana 39. turističko-kulinarska manifestacija “Kaj su jeli naši stari”. Uz zanimljive popratne sadržaje, kušala su se jela koja su pripremale udruge žene vrbovečkoga kraja.

Središnja namirnica ovogodišnje manifestacije bio je kukuruz.

“Udruge žena trude se skuhati jela na starinski način. Čuvaju time tradiciju, ono što su nekada čuvale i njihove bake. Puno je sadržaja na ovogodišnjoj manifestaciji, puno glazbe, druženja…” komentirala je Jasna Benedik, direktorica TZ Vrbovca.

U Vrbovcu održana tradicionalna manifestacija "Kaj su jeli naši stari"
Foto: Zagrebačka županija

Manifestaciju je otvorio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Čestitao je i izrekao zahvalnost udrugama žena koje skrbe o očuvanju starih recepata kako se, rekao je, zdrava, domaća jela ne bi “zatrla”.

“Ova manifestacija, kao i niz drugih koje se organiziraju u našim općinama i gradovima, ima i turistički značaj i zato je Županija i financijski pomaže. Prepoznali smo turizam kao jednu od bitnih gospodarskih grana. Ostvarujemo dobre turističke rezultate, u zadnje vrijeme dvocifreno raste broj dolazaka i noćenja turista i to ne samo onih iz okruženja, nego sve više i iz azijskih zemalja”, rekao je župan.

U Vrbovcu održana tradicionalna manifestacija "Kaj su jeli naši stari"
Foto: Zagrebačka županija

Izaslanik predsjednika Vlade RH na otvorenju manifestacije bio je Damir Mikuljan, predsjednik Skupštine Zagrebačke županije. Rekao je da manifestacija “Kaj su jeli naši stari” ima ‘okupljajući karakter’, jer u njoj sudjeluju sve udruge koje na tlu Vrbovca nešto rade i doprinose lokalnoj zajednici.

“Ova manifestacija jest gastronomska, ali gastronomija nije samo hedonističko uživanje u dobroj hrani. Ona je više od toga! Ona je odraz određene kulture življenja, ona je i baština i tradicija”, rekao je Mikuljan.

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj. Svečanosti otvorenja, uz ostale, prisustvovale su i Nadica Žužak, zamjenica župana, i Ljubica Ambrušec, potpredsjednica Skupštine Zagrebačke županije.