U utorak kićenje majuša na glavnom samoborskom trgu

samobor-majusI ove godine u utorak, 30. travnja u 17 sati Ogranak Matice hrvatske Samobor organizira kićenje majuša ili majama na glavnom samoborskom trgu, kraj zdenca.

Riječ je o starom narodnom običaju samoborskog kraja, opisanom u knjizi Milana Langa Samobor – narodni život i običaji, prema kojem su se predvečer uoči 1. svibnja kitili zdenci.

Mlado bukovo drvo, svježe posječeno i zabodeno pored zdenca, mladež, obično djevojke, kitila je poduljim trakama raznobojnog papira. To je bio …majuš. Novac za kupnju papira davali su svi koji su sa tog zdenca nosili vodu, osim onoga tko je posjekao i donio drvo za kićenje. Uz okićeni majuš se i zapjevalo Marijo, svibnja kraljice i druge pjesme te se iz donesenih čaša pila voda. Prema Langu, tako okićen majuš stajao je pored zdenca kroz cijeli svibanj.

Običaj se, prema kazivanju starijih Samoboraca, kontinuirano njegovao do sredine prošlog stoljeća, kada je pao u zaborav. Obnovio ga je 2007. godine Ogranak Matice hrvatske Samobor, čiji su članovi vlastitom inicijativom okitili zdenac na središnjem samoborskom trgu, što je značilo i obnovu davno prekinute tradicije.

Uz samoborske matičare u ovogodišnjem programu sudjelovat će i članovi samoborske udruge Etno-fletno, a sveprisutne i poznate Samoborske mažoretkinje će svojim koreografijama prilagođenim specijalno za ovu priliku dati također svoj obol ovogodišnjem Majušu.