U “Satu kodiranja” sudjelovalo više od 7500 mladih širom zemlje

informatika-skola

Projekt Sat kodiranja (Hour of Code) u sklopu kojeg su se u proteklih 10-ak dana provodila predavanja i radionice o osnovama programiranja u osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske obuhvatio je više od 7.500 djece što je višestruko više od prošlogodišnjih manje od tisuću koliko je bilo uključeno u projekt.

“Hour of Code” globalni projekt neprofitne organizacije code.org koji se provodi u 180 zemalja svijeta, podržava Microsoft u suradnji s nizom nevladinih udruga, a ove je godine za potrebe predavanja i radionica napravljena inačica popularne igre Minecraft koja učenike na zabavan način uči osnovama programiranja.

Predavanja koja su držali Microsoft Student partneri, profesori informatike te razni volonteri održana su u više od 180 škola te u Microsoft inovacijskim centrima (MIC) u Splitu i Osijeku.

“Projekt je nadmašio sva očekivanja i ovim putem želim se zahvaliti svima koji sudjelovali u organizaciji. Microsoft će i ubuduće podržavati Hour of Code, a s obzirom na važnost promicanja programiranja i tijekom godine ćemo nastaviti s raznim događanjima tog tipa usmjerenim prema mladima”, rekla je Nina Šindija, voditeljica projekta Hour of Code i studentskih projekata u Microsoftu te se posebno zahvalila udruzi Osijek Software City na koordinaciji i organizaciji projekta.

“Ponosni smo na rezultat Sata kodiranja i zahvaljujemo se svim partnerima, volonterima i nastavnicima s kojima smo radili na inicijativi. Posebno me veseli što su se ovaj put uključili i volonteri koji s programiranjem nisu do sada imali nikakve poveznice, ali su zajedno s djecom ušli u taj svijet, i “zakačili” se. Ovo je samo uvod u aktivnosti koje zajedno s partnerima planiramo za sljedeću godinu, a najviše su usmjerene podizanju informatičke pismenosti u osnovnim i srednjim školama”, rekao je glavni tajnik udruge Osijek Software City Bela Ikotić.

Kako ističu u Udruzi inicijative ovakve naravi ne mogu zaživjeti na dopisima već ovise o radu konkretnih, često neimenovanih volontera na terenu temeljem čega je ove godine okupljeno više od 180 škola što predstavlja buduću bazu za priključivanje drugih škola. O uspješno odrađenom poslu govori izjava volontera Ivana Škare koji je od početka uključen u Sat kodiranja. “Neki nastavnici osobno su mi javili kako djeca jedva čekaju i sami su se raspituju kada će opet biti Hour of Code.”

Sat kodiranja ne staje samo na jednom školskom satu. Postoji velika količina materijala na kojima učenici mogu raditi tijekom cijele školske godine, kako organizirano – u sklopu sata informatike, razredne zajednice ili drugih aktivnosti – tako i privatno jer se sati na računalu mogu provoditi i kreativno. Djeca su bila oduševljena pruženim što izvrsno ocrtava izjava Davida, učenika trećeg razreda OŠ Novi Bezdan iz Baranje: “Programiranje mi se čini jako zanimljivim. Jedva čekam doći kući te i tamo nastaviti programirati.”

Profesorica informatike u istoj školi Ana Lauš, naglasila je kako je pomak u odnosu na prošlu godinu vidljiv.

“Danas su nažalost škole u raskoraku s vremenom i djeci je često dosadno jer nemaju mogućnost nastavu provoditi za računalom kako bi samostalno istraživali i učili vještine koje su prijeko potrebne za njihova buduća zanimanja. Iz tih razloga sam oduševljena cijelim ovim projektom. U školi nastaje opće veselje kada djeca čuju da će se održati Sat kodiranja”, rekla je Ana Lauš i dodala da bi svaki nastavni dan trebao uključivati iste ili slične aktivnosti te se nada da je Sat kodiranja iskra koja će rasplamsati promjene u školstvu. (M. Petković)

Foto: Press

Komentari