U potresu urušeno 10 tisuća dimnjaka, sanacija bi mogla potrajati godinama

U potresu urušeno 10 tisuća dimnjaka, sanacija bi mogla potrajati godinama

U nedavnom potresu diljem Zagreba oštećeno je gotovo 10 tisuća dimnjaka, tako da dimnjačari i građevinske tvrtke imaju pune ruke posla.

“U ovom trenutku niti jedan zidani dimnjak na području grada Zagreba nije siguran i neće biti siguran za korištenje”, izjavio je dimnjačar Nenad Zrinski za Dnevnik Nove TV.

“Građevina u ovom trenutku treba vratiti dimnjake u prijašnje građevinske gabarite u kojima su bili. Tek tada dimnjačari stupaju ponovno na scenu, definiraju stanje unutrašnjosti dimnjaka, izrađujemo dokumentaciju za daljnju sanaciju dimnjaka“, objašnjava Zrinski.

“Vi u pravilu ne trebate ništa poduzimati. Po ovome Ministarstvo graditeljstva će propisati koji će biti daljnji koraci kako će se dimnjaci uklanjati”, kaže Zrinski.

Dizalice diljem grada na dan uspiju otkloniti njih desetak, a ovim tempom sve bi moglo potrajati godinama.

“Kad skinemo dimnjake, onda u njih dolaze čelične rostfraj cijevi, tako da se dimnjak počne atestirati i da radi kako treba”, kaže predstavnik stanara Vitomir Puhovski.

Koliko mogu, u tom poslu pomažu i vatrogasci, koji su od potresa imali više od dvije tisuća intervencija.

“Još jednom apeliram na ljude da shvate da mi nismo građevinska firma, mi smo vatrogasci, mi ne možemo skidati dimnjake, popravljati ih… Svi upravitelji zgrada zaduženi su za angažiranje tvrtki da se to počne rješavati, mi uskačemo koliko možemo. Ljudi na terenu ima, ali sad smo došli do faze gdje trebaju samo i isključivo specijalizirana vozila, kolege su nam poslale u pomoć visinska vozila za rad na visini”, izjavio je za Dnevnik Nove TV Siniša Jembrih, zapovjednik JVP-a Grada Zagreba.