U petak u HNK svečana premijera predstave Gdje se kupuju nježnosti

U petak u HNK svečana premijera predstave Gdje se kupuju nježnosti

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u petak 15. siječnja 2021.godine u 19:30 sati održat će se praizvedba dramskog teksta Gdje se kupuju nježnosti autorice Monike Herceg, u režiji Renea Medvešeka.

Drama Gdje se kupuju nježnosti prati tri generacije žena u ruralnoj sredini koja se teško oporavlja od posljedica rata.

Priča je to o ženama čiji je život ispunjen nasiljem, patnjom i siromaštvom, ali i nadom o izlasku iz tog začaranog kruga. Baka, majka i kći se svaka na svoj način pokušavaju nositi sa životnim nedaćama.

Središnji lik drame je kći koja preispituje živote svoje bake i majke, ali i to koliko njezin život počinje sličiti na njihove.

Tekst u sebi nosi nadu novih početaka, izlaska iz krugova za koje smo mislili da su zauvijek zatvoreni, a životi u njima predodređeni. Monika Herceg kombinira svoj prepoznatljiv poetski stil s dramskim elementima, približavajući nam začudni svijet likova s margine društva.

Lik Kćeri na pozornici interpretiraju tri naše proslavljene glumice Lana Barić, Jadranka Đokić i Daria Lorenci Flatz, dok ćemo u ulozi Majke, vidjeti fantastičnu Ninu Violić, moćnu Baku glumi Mirta Zečević, a Filip Vidović igra Sina. Ulogu Oca tumači Igor Kovač, novi član Ansambla HNK u Zagrebu.

Dramaturginja je Jelena Kovačić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić, kompozitor je Zoran Šćekić, oblikovatelj videa je Ivan Marušić Klif, a svjetla Aleksandar Čavlek. Uživo na sceni glazbu izvode Zoran Šćekić, Nenad Sinkauz i Pavle Jovanović.

Na svečanoj premijeri i tijekom svih izvedbi predstave Gdje se kupuju nježnosti HNK u Zagrebu organizira akciju za obnovu Pučkog otvorenog učilišta – Hrvatski dom Petrinja koji je teško oštećen u potresu. Donacije se mogu uplatiti na za to otvoren račun ili u predvorju prije i poslije predstave.

Datumi izvedbi u siječnju 2021. su: 16., 18., 19., 20., 21., 22., 23., 29. i 30.