U okviru XII. međunarodnog festivala rane glazbe održana je “Noć glazbe u Zagrebu”

Foto: Sandra Brambilla

U organizaciji Udruge Prosoli – Sveta glazba čiji je utemeljitelj profesor fonetike i talijanskoga jezika Alojzije Prosoli, u okviru XII. međunarodnog festivala rane glazbe “Canite et psallite-pjevajte i svirajte” održana je “Noć glazbe u Zagrebu” u Župnoj crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu.

Festival koji se već 11 godina organizira u lipnju, ove godine zbog situacije uzrokovane koronavirusom organiziran je u predbožićno vrijeme i uz poštivanje svih epidemioloških mjera, kako bi nas glazba i riječi pjesama okrijepile, pročistile i obgrlile, rekao je u uvodnoj riječi Prosoli.

Orgulje i glas u crkvi od davnina časte i slave Boga s ciljem iskazivanja zahvale Bogu Ocu Svemogućem za dobivene darove, nadahnuća i kreativnost. Koncert se sastojao iz 3 dijela: u prvome naslovljenom “Cantabo Domino” nastupili su sopranistica Dolores Leko i orguljaš Mario Penzar sa skladbama “Domine Deus”, “Cantabo Domino”, “Toccata prima i Toccata in G” te “Lasciatemi morire”.

U drugom dijelu pod nazivom “Glazba za orgulje”, uz Penzara nastupili su i njegovi studenti; Ana Lisičak, Ivana Hrkać, Goran Gregoran i Dubravko Čepulić Polgar na orguljama, dok su u trećem dijelu “K Isusu po Mariji” Leko i Penzar izveli skladbe: “Ave Maria”, “Sospirava Maria”, “All’offertorio-all’elevazione-al post communio” i “Vergin tutto amor”. [Sandra Brambilla]