U NSK OTVORENA IZLOŽBA ‘Krka u oku istraživača: rijeka Krka u sedam priča’

Rijeka Krka
Foto: Press

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnica otvorena je izložba “Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča” koja je plod suradnje NSK i Javne ustanove Nacionalni park Krka.

Izložba prati simboliku broja sedam koji se povezuje s rijekom Krkom, pa je i tematski raznovrstan sadržaj izložbe okupljen u sedam priča. Svaka od njih simbolično je vezana uz jedan od Krkinih slapova i donosi drugačiji pogled na Krku i prostor kojim ona protječe, nastojeći, između ostalog, obuhvatiti njezin značaj, povijest kraja kojim prolazi, umjetnike koje je inspirirala te stanovništvo na koje je utjecala, a kojima je i posvećena.

“Krka je jedna, ali priče o njoj su mnoge. Neke od njih smještene su u mitsko vrijeme, neke u daleku prošlost, a neke se stvaraju upravo danas, u susretu rijeke sa suvremenim istraživačem i posjetiteljem. Naša priča o Krki, ispričana ovom izložbom, svjedočanstvo je o još jednom plodnom susretu s njom – kroz prikaze onih koji su njome ostali začarani”, kaže Dobrila Zvonarek, autorica izložbe i jedna od autorica tekstova izložbe uz Sonju Martinović i dr.sc. Željka Miletića.

Priče o rijeci Krki svoj sadržaj najvećim dijelom crpe iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a velika vrijednost izložbe su i prekrasne fotografije Krke, fotografskog dvojca Maria Romulića i Dražena Stojčića.

Izložba je dio programa Mjeseca hrvatske knjige i može se besplatno razgledati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu do 4. studenoga. Nakon toga izložba će posjetiti Knin, Drniš, Šibenik i na kraju Skradin.

Izložba “Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča” nastavak je suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Javne ustanove Nacionalni park Krka u okviru projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku. Do sada su ove dvije institucije suradnju ostvarile u trima tematskim izložbama: “Burnum – arheološko blago Krke”, “Krka – tajne podzemlja”, “Voda i krš – fenomeni rijeke Krke” te kreiranjem virtualne izložbe “Prošlost i sadašnjost Krke”.