U nedjelju, 7. lipnja počinje sezona kupanja na zagrebačkim jezerima

Na temelju jučerašnje Odluke Gradske skupštine Grada Zagreba o lokacijama za kupanje i o trajanju kupališne sezone, sezona kupanja na zagrebačkim jezerima počinje 7. lipnja i završava 15. rujna.

kupanje

Uzorkovanje kvalitete vode za kupanje na Jarunu tijekom sezone redovito se obavlja svakih 15 dana, a prema programu, prvo će biti 9. lipnja.

U priopćenju objavljenom na službenoj web stranici grada Zagreba navodi se da je uzorkovanje obavljeno i ususret kupališnoj sezoni, 15. travnja te da je utvrđena izvrsna kakvoća vode na svim točkama uzorkovanja.

Međutim, gradska pročelnica za zdravstvo Mirna Šitum je na sjednici Gradske skupštine rekla da Malo jezero i Otok Univerzijade na Jarunu nemaju mikrobiološki ispravnu vodu te da bi za građanima bilo štetno za zdravlje da se kupaju.

Istaknula je Gradski ured za zdravstvo preporučuje građanima da se ne kupaju na Malom jezeru i Otoku Univerzijade tijekom cijele sezone kupanja, ali da se mogu slobodno kupati na ostalim lokacijama na Jarunu – na Velikom jezeru, Otoku veslača i Otoku Trešnjevci i dodala kako se građani mogu bez ikakvih problema kupati i na Bundeku.

Gradonačelnik Bandić je na sjednici Skupštine najavio da će javnost o kvaliteti vode biti redovito obavještavana, a kako bi građani bili sigurni u kvalitetu jarunske vode, bit će napravljena još jedna analiza prije početka sezone.

Također prema najavi gradonačelnika poduzet će se kratkoročne i dugoročne mjere. Kratkoročne – nastavak čišćenja površine jezera i uzorkovanja vode te po njegovom nalogu i provjera izvedenog kanalizacijskog sustava objekata smještenih na jezeru Jarun. Kao dugoročnu mjeru, gradonačelnik Bandić najavio je za iduću godinu nabavu stroja za odmuljivanje.

Foto: zgh.hr