U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici otvara se jednodnevna izložba ‘Krležini rukopisi’

Izložba 'Krležini rukopisi'
Foto: Press

U okviru programa 7. festivala Miroslav Krleža, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu bit će predstavljena jednodnevna izložba “Krležini rukopisi”.

Otvaranje će biti upriličeno u srijedu 4. srpnja u 12 sati, a o Krleži, njegovu radu i značaju govorit će teatrologinja dr. sc. Lada Čale Feldman i dr. sc. Tomislav Brlek s Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te dr. sc. Irena Galić Bešker, voditeljica Zbirke rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Predstavljena građa pratit će program Festivala, obuhvaćajući rukopise iz dramskoga ciklusa o Glembajevima, Krležine dnevničke zapise za 1918. godinu, predavanje “Kako stoje stvari” (održano 17. prosinca 1952. u Zagrebu), prvo izdanje kultnih “Balada Petrice Kerempuha”, plakate predstave “Leda” Borisa Dogana i Zlatka Kauzlarića Atača iz Grafičke zbirke NSK te još poneku zanimljivost kao svjedočanstvo vremena kojemu je Krleža dao svoj pečat.

Svi izloženi Krležini rukopisi pohranjeni su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, kamo su prispjeli 2001. godine po isteku dvadesetogodišnjeg moratorija koji je zahtijevao sâm autor.

Na otvaranju izložbe bit će predstavljen i pretisak Krležine knjige “Hrvatska rapsodija”, uz 100. obljetnicu njezina prvog objavljivanja (Naklada Đorđe Ćelap, “Hrvatska rapsodija”, uz koju se tada prvi put objavljuju “Kraljevo” i “Cristoval Colon”). Riječ je o četvrtom izdanju Biblioteke Festivalski Krleža, u kojoj su do sada objavljena djela “Pan” (2017.) te “Pjesme I.” i “Pjesme II.” (2018.) u sunakladništvu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, nakladničke kuće Jesenski i Turk i Teatra poezije. Ova Krležina rana izdanja svjedočanstvo su suradnje s istaknutim hrvatskim slikarem Ljubom Babićem, koji ih je, zahvaljujući sličnosti umjetničkih afiniteta, likovno opremio.

Ovogodišnji, 7. festival Miroslav Krleža otvoren je u nedjelju 1. srpnja na Krležinu Gvozdu premijerom predstave “Krležina igra detekcije” u režiji Marija Kovača. Program Festivala vezuje se uz 125. obljetnicu rođenja jednoga od najvećih hrvatskih književnika svih vremena, a obuhvatit će scenska događanja koja spajaju fragmente Krležina opusa, projekcije filmova, predstavljanja izložbi, predavanja i pomno osmišljene susrete na tragu Krležina života i stvaralaštva.