U Hrvatskoj ništa novo: Istraživanje kaže da smo nezadovoljan i zabrinut narod

Velika većina hrvatskih građana stanje u državi općenito ocjenjuje lošim i uglavnom ne vjeruje da će doći do poboljšanja, a kao tri najistaknutija problema u društvu izdvaja političku korupciju, nezaposlenost i kolaps gospodarstva, pokazuje istraživanje Instituta Ivo Pilar.

pesimizam
Situaciju u Hrvatskoj vrlo dobrom ocijenilo je samo 1,7 posto ispitanika, uglavnom dobrom njih 8,6 posto, dok stanje u zemlji uglavnom lošom vidi 38,5 posto, a vrlo lošom 46 posto ispitanika. Njih 3,8 posto ne zna odgovor, a bez odgovora bilo je 1,5 posto ispitanih.

Institut Ivo Pilar istraživanje je proveo terenskom usmenom anketom u razdoblju od 24. ožujka do 8. svibnja na nacionalno reprezentativnom, slučajnom uzorku punoljetnog stanovništva, kojim je obuhvaćeno 1000 osoba na 143 lokacije.

Najistaknutijim problemima ispitanici vide političku korupciju (71,2 posto), nezaposlenost (68 posto) i kolaps gospodarstva (38,1 posto), a zatim slijedi nizak standard (37,6 posto).

Građani uglavnom ne očekuju da će se njihova osobna situacija, kao ni situacija u društvu, u iduće dvije-tri godine poboljšati.

Najveće povjerenje ispitanici imaju u Hrvatsku vojsku i predsjednika Republike, a najmanje vjeruju Saboru, Vladi i političkim strankama.

U ocjenjivanju od jedan do deset Hrvatska vojska dobila je ocjenu 5,38, predsjednik Republike 4,65, a slijede policija s ocjenom 4,3 te UN (4,03), Europski parlament (3,54), pravosuđe (3,11), Sabor (2,27), Vlada (2,14) i stranke (1,73).