OPET SMO OBORILI REKORD: U Hrvatskoj 219 novih slučajeva zaraze, od toga ih je 47 u Zagrebu

Od danas ponovo počele s radom izdvojene "COVID-19 ambulante"
Foto: Zagreb.hr

U protekla 24 sata zabilježeno je 219 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1520, priopćio je Stožer civilne zaštite.

Među njima su 122 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 11 pacijenata. Dvije osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 7074 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 168 preminulo, a 5386 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 5459 osoba. Do danas su ukupno testirane 142 124 osobe, od toga 1653 u posljednja 24 sata.

Proteklog dana zabilježeno je 47 novooboljelih od koronavirusa na dosada najvećem broju testiranih osoba, njih 684, izvijestila je zamjenica ravnatelja NZJZ Dr. Andrija Štampar Sandra Šikić.
Od spomenute brojke novozaraženih, 20 je kontakt s prethodno oboljelima, 13 – ero se zarazilo na godišnjem odmoru, za osam je nejasna epidemiološka slika, a šestero slučajeva je još u epidemiološkoj obradi.

Dr. Šikić je navela kako je u posljednje vrijeme primjetan porast novozaraženih osoba koje su stupile u kontakt s prethodno oboljelima, te je još jednom je uputila apel svim građanima – posebno povratnicima s odmora da smanje broj kontakata i na taj način sačuvaju svoje bližnje, najstarije te kronične bolesnike, koje neodgovornim ponašanjem potencijalno mogu izložiti virusu.

Kako bi se rasteretio Nastavni Zavod Dr. Andrija Štampar, zamjenica gradonačelnika doc.dr.sc. Olivera Majić, zamolila je Nacionalni stožer da informira turiste kao i one koji zbog prirode posla često putuju da imaju mogućnost testiranja u svojim mjestima boravka.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do srijede, 19.08.2020. do 11:00 sati evidentirano je 326 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o sedam osoba više, a četiri su osobe izliječene.

Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivan 81 slučaj. Do sada su ukupno izliječene 234 osobe, a 11 ih je preminulo.