U HAZU znanstveni skup o 300. obljetnici slavne obrane Sinja

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u povodu 300. obljetnice Sinjske alke i obrane Sinja od Osmanlija 1715., u utorak 12. svibnja 2015. u palači HAZU u Zagrebu održat će se prvi dio međunarodnog znanstvenog skupa na temu 300. obljetnice slavne obrane Sinja.

obrana_sinja_300_godina

Nakon pozdravnih riječi predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića, predsjednika Viteškog alkarskog društva Stipe Jukića, gvardijana Franjevačkog samostana u Sinju fra Petra Klapeža te gradonačelnika Grada Sinja Ivice Glavana, izlaganje će održati akademik Nikša Stančić koji će govoriti o Sinjskoj krajini na prijelazu 17. i 18. stoljeća, dok će akademik Ivan Aralica govoriti o tri romana vezana uz sliku Gospe Sinjske i Alku.

Doc. dr. sc. Josip Vrandečić održat će izlaganje na temu Obrana Sinja 1715. prema izvještajima Mletačke nuncijature, dr. sc. Marko Rimac i doc. dr. sc. Josip Dukić govorit će o najstarijim izvještajima opsade Sinja 1715., dok je tema izlaganja prof. dr. sc. Miroslava Akmadže Gospa Sinjska i Alka u komunističkom razdoblju.

U glazbenom dijelu programa nastupit će Muški zbor Hrvatske radiotelevizije koji će izvesti Koledu za muški zbor i komorni ansambl Jakova Gotovca

Na Znanstvenom skupu premijerno će se prikazati dokumentarni film Mirna ruka i srida pada! redatelja Đure Gavrana (produkcija Hrvatske radiotelevizije, 2014.), a bit će prikazan i isječak iz dokumentarnog filma Stella maris Dalmacije I. autorice dr. sc. Hrvojke Mihanović Salopek.

Drugi dio međunarodnog znanstvenog skupa održat će se u Sinju od 14. do 17. svibnja.