U HAZU održan simpozij “Bruceloza u Hrvatskoj i susjednim zemljama”

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u srijedu 25. rujna 2013. održan je simpozij Bruceloza u Hrvatskoj i susjednim zemljama koji su organizirali Odbor za animalnu i komparativnu patologiju Akademijinog Razreda za medicinske znanosti i Hrvatski veterinarski institut iz Zagreba.

hazu-skup-bruceloza
Bruceloza je u svijetu jedna od najraširenijih zoonoza, bolesti koje prelaze sa životinje na čovjeka, i godišnje se otkrije 500.000 slučajeva, što je 25 puta manje od stvarne situacije jer bolest često ostaje neotkrivena zbog netočne dijagnoze, neodgovarajuće zdravstvene zaštite ili neprijavljivanja slučajeva.
“Bruceloza je bolest od koje se rijetko umire, ali svatko tko od nje oboli poželi umrijeti”, rekao je ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta i član suradnik Akademije Željko Cvetnić.
Jedno od endemskih područja bruceloze je Sredozemlje, a na simpoziju se govorilo o proširenosti bruceloze u Europskoj uniji i opasnostima koje njezino pojavljivanje donosi, kao i o stanju u drugim europskim zemljama. U razdoblju od 1991. do 2009. u Hrvatskoj je od bruceloze oboljelo više od 60 ljudi, a najčešće se prenosi s ovaca i koza. Zemlja je s najvećim brojem oboljelih ljudi od bruceloze godišnje je Makedonija gdje na 100.000 stanovnika ima od 15 do 20 novooboljelih. Prema riječima Mile Bosilkovskog iz Sveučilišne klinike za infektivne bolesti i febrilna stanja Medicinskog fakulteta u Skoplju, 71 posto oboljelih su muškarci koji su u 62 posto slučajeva bili u izravnom dodiru sa životinjama.
“Brucelozu treba dijagnostički uzeti u obzir kod svih bolesnika s povišenom temperatutrom, znojenjem, bolovima u zglobovima ili od pacijenata s neobjašnjenom upalom nekog od organa”, kazao je Bosilkovski.
Efikasnu kontrolu širenja bruceloze posljednjih desetljeća onemogućava nedostatak epidemioloških istraživanja u zemljama jugoistočne Europe, no bilježi se napredak u obradi izolata različitih vrsta roda Brucella najsuvremenijim molekularnim tehnikama pa je više od 50 novih genotipova uneseno u međunarodnu bazu podataka za brucelozu.