U Galeriji Kranjčar otvorena izložba “Globe” Damira Stojnića

Damir Stojnić - izložba "Globe"
Vanja Babić, Damir Stojnić i Mladen Lučić / Foto: Juraj Vuglač

Sinoć je u Galeriji Kranjčar otvorena izložba “Globe” Damira Stojnića. Otvorenju izložbe prethodio je razgovor kustosa izložbe Mladena Lučića i suradnika galerije Vanje Babića.

Izložba ostaje otvorenom do 21.12.2017. godine, a može se razgledati radnim danom od 11 do 19 sati, subotom od 11 do 14 sati, nedjeljom zatvoreno. Ulaz je slobodan.

Nakon što je 2015.godine dodjelila nagradu na 39. splitskom salonu umjetniku Gildi Bavčeviću, Galerija Kranjčar pozvana je da, također samostalnom izložbom, nagradi i jednog od učesnika 51.zagrebačkog salona 2016. godine. Umjetnički kolegij Galerije Kranjčar, u sastavu Elvira Kranjčar, Vanja Babić, Đorđe Jandrić i Mladen Lučić, dodijelio je nagradu riječkom umjetniku Damiru Stojniću za rad LIE/BE.

Damir Stojnić - izložba "Globe"
Foto: Juraj Vuglač

Rad Damira Stojnića LIE/BE (2016., fotografija, digitalni print na aluminijskoj foliji, 70 x 50 x 0,3 cm) na začudno se čitljiv, sažet, vizualno kultiviran i uvjerljiv način uklopio u osnovnu temu Salona (Izazovi humanizmu). Autor u tom radu ugrađuje numerološko-verbalne kodove s humanističkim porukama u zlokoban ikonografski predložak, dojmljivo se referirajući na proturječja nedavne prošlosti, ali i suvremenog svijeta. Ostvarivši gotovo idealnu sinergiju između formalne jednostavnosti, odnosno pročišćenosti s jedne te sadržajne slojevitosti s druge strane, Stojnić je na ovu osjetljivu, složenu i uvijek aktualnu socio-psihološku problematiku uspio ukazati na suptilan, nadasve inteligentan i nimalo patetičan način.

Ovaj rad sastavni je dio najnovijeg Stojnićevog ciklusa, kojeg pod nazivom GLOBE predstavlja na ovoj izložbi, a sastoji se od radova kojima autor nastavlja propitivanje opstojnosti, morala i kvalitete življenja današnjeg svijeta. Možda se naslov izravno odnosi na radove koji su u biti prazna postolja školskih globusa, čime autor metaforično progovara o suvremenoj stvarnosti naše planete, odnosno o izgubljenoj i odumirajućoj Zemlji, koja je čovjekovim egoizmom, konzumerizmom i pohlepom došla na rub obstojnosti. Naslov izložbe, također kao i naziv LIE/BE ispisan je brojevima čime autor nastavlja propitivanja numerološko – lingvističke dihotomije, ali i kontinuitet svog umjetničkog djelovanja koji spaja slikarsku i performersku praksu, brišući razlike među njima i uključujući u vlastiti umjetnički izričaj bavljenje širokim spektrom interesa unutar različitih sfera – od duhovnosti, ezoterije, svete geometrije, šamanizma i mitologije do antropologije, kozmologije i ontologije. Osim recentne serije GLOBE na izložbi će biti predstavljeni i nešto stariji ciklusi HERBARIJ (1998. / 1999.) i ENCIKLOPEDIJA (2000.) koji su bitni za pravilno sagledavanje Stojnićevog stvaralaštva, a također će biti prikazana dva video rada iz 2013. i 2015.godine.