Turistička i eno-gastronomska priča Obiteljskog gospodarstva Šimanović u Krašiću

Napisala i fotografirala: Sandra Brambilla

Vjekoslav Madunić je organizirao posjet Obiteljskom gospodarstvu obitelji Šimanović u krašićko pribićkom kraju s kojega se pruža predivan pogled na tzv. Dolinu kardinala, za novinare, vinske entuzijaste i zaljubljenike u dobru vinsku kapljicu.

Uz lijepu prirodu, dočekali su nas srdačni domaćini građevinski inženjer Željko Šimanović sa suprugom ponudivši nam izvrsne pjenušce dobrodošlice Kostel brut nature (blanc de blanc) i Diva rose extra brut (pinot crni) koji su se sjajno sljubili s izvrsnim sirom i slasnim domaćim jagodama. Putnike namjernike obradovali su i ukusnom pečenom janjetinom s prilogom uz vina Graševinu i Frankovku koja smo pili iz čaša s logom obitelji Šimanović. Vrijedne ruke naše domaćice gospodarstva pripremile su nam štrudlu s jabukama i sirom. Divota.

Proizvodnja vina obitelji Šimanović prenosi se s generacije na generaciju, a njihova djeca su šesta generacija koja se bavi vinarstvom i vinogradarstvom. Loza obitelji Šimanović, uz druge obitelji, je na poziv cara Heraklija 625. godine došla iz okolice Krakova zbog obrane Istočnog Rimskog Carstva te se raselila na područja Bosne, Brezovice, Siska i krašićkog kraja. Kralj Ferdinand III. je 1656. godine dodijelio obitelji plemićku titulu i grb na kojem su lavovi s mačem. Imaju 5,5 ha vlastitih vinograda i 1,5 ha u najmu.

Od 1992. godine vina imaju vlastitu etiketu prvo s Kostelom, a kasnije s vlastitim grbom. Njihova vina postižu izvrsne rezultate i osvajaju nagrade i priznanja na natjecanjima u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Uz prethodno dva spomenuta pjenušca, u ponudi imaju mirna vina: Graševinu, Rajnski rizling, Sauvignon blanc, Traminac, Pinot crni, Frankovku te dva ledena vina Graševinu i Traminac.

Obišli smo vinski podrum s vinotekom i kušaonicom vina te smo doznali da imanje kreće s rekonstrukcijom u poslovno-turistički kompleks. U planu je izgradnja vinskog hotela s 10-ak soba i wellness ponudom, izletničkom terasom s raznim sadržajima. Također, prodavali bi svoje proizvode s drugim proizvodima ozbiljnih subjekata tog kraja poput meda, suhomesnatih proizvoda itd. jer prema riječima poduzetnog gazde Željka Šimanovića jedni drugima nisu konkurencija već se nadopunjavaju.

Nama će zauvijek ostati sjećanja na ono što smo vidjeli, okusili i doživjeli, kao i na ugodnu atmosferu, predivne mirise i još slasnije okuse. Što napisati za kraj nego da vrijednim i dragim Šimanovićima želim puno uspjeha u realizaciji njihovih ambicioznih poslovnih planova.