Treći program Hrvatskog radija slavi 50. rođendan

Treći program Hrvatskog radija u travnju obilježava svoju 50. godišnjicu. Tijekom punih pet desetljeća Treći program posvećen je umjetnosti, glazbi, kritičkom mišljenju i promoviranju civilizacijskih vrijednosti, a na njegovim valovima mnogi intelektualci, pisci, znanstvenici i kritičari našli su utočište te otkrili mogućnost izražavanja vlastite kreativnosti.

radio
Jedan je od medija koji je među prvima predstavljao hrvatskoj publici nove skladatelje, filozofe, znanstvenike, pisce, umjetnike i avangardne projekte.

“Nebrojene su bile prigode u kojima je Treći program zahvaljujući predanosti svojih urednika i suradnika probijao granice konvencionalnog ukusa i načina razmišljanja. Ono najbolje spašeno je od prolaznosti radijskog etera zahvaljujući Zborniku Trećeg programa koji neprekidno izlazi već 37 godina. Uz to, objavili smo tridesetak knjiga ogleda, portreta, kritika i rasprava koje su naš doprinos pismenosti sredine u kojoj djelujemo, ali i pogled unatrag, sjećanje na ljude, vremena i teme koje su nas zaokupljale, a mogu nas zaintrigirati i danas i sutra”, rekla je glavna urednica Trećeg programa Hrvatskog radija Rajka Rusan.

Tijekom pet desetljeća, uz više godišnjih nagrada Hrvatske radiotelevizije dodijeljenih urednicima i njihovim projektima te niz međunarodnih nagrada, Treći program primio je Nagradu grada Zagreba 2011. godine.