Svakog vikenda na ulice Zagreba vraća se Kravat pukovnija

Od ponedjeljka 21. travnja svake subote i nedjelje i praznicima, sve do 30. rujna (i na Dan kravate 18. listopada) bit će od 11.30 do 14.30 sati prekidan promet užim centrom grada. Motorna vozila tada ustupaju prostor konjima, radi smjene straže poznate Kravat pukovnije.To je znak početka ovosezonske turističke priredbe, jedne od zagrebačkih atrakcija, koju priređuju Academia Cravatica i Turistička zajednica grada, piše Večernji list.

kravat-pukovnija

„Program počinje u 12 sati na Trgu sv. Marka i nastavlja se u užem središtu Zagreba. Nastupa Počasna satnija Kravat pukovnija, sa 14 pješaka i 4 konjanika“, obavještavaju iz Kravat pukovnije.

Njen zapovjednik Željko Matejčić reći će da će zbog povorke biti kratkotrajnih prekida prometa, i to na ovim trasama:

Dubravkin put –  Ilirski trg –  Opatička –  Ulica T. Brezovačkog – Matoševa ulica – Kamenita ulica – Radićeva  ulica –Trg bana Jelačića –  Bakačeva ulica – Kaptol  – Mikleušićeva ulica – Tkalčićeva ulica – Krvavi most – Trg sv. Marka, Ćirilometodska, Katarinin trg.

Stoga on moli građane za razumijevanje, ujedno ih pozivajući da ne propuste vidjeti upečatljivu smjenu straže, koja Zagreb predstavlja i kao prijestolnicu kravate. Kravat pukovnija postoji i u čast hrvatskih vojnika, koji su u 17. stoljeću u svojim borbama proslavili i kravatu kao svoj i hrvatski zaštitni znak.