TRAMVAJEM DO MALEŠNICE: Raspisan je prvi natječaj, napokon kreće realizacija starog projekta!?

Tramvaj
Ilustracija | Foto: ZG express

Čini se da bi zapadni dio grada Zagreba napokon trebao dobiti još jednu prometnicu koja će ga povezati sa središtem i dalje prema istočnom dijelu grada!

Oni koji se u špicama probijaju Ilicom, Alejom Bologne, Zagrebačkom cestom i Zagrebačkom avenijom s nestrpljenjem očekuju realizaciju jednog takvog projekta.

Večernji list piše da je raspisan natječaj za izradu idejnog projekta produžene Kranjčevićeve koja bi trebala činiti upravo jedan dio buduće prometnice kojom bi prolazila i tramvajska pruga. I to pruga koja bi bila dio zagrebačkog “polumetroa”, koji je predviđen najnovijim izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) o kojima će se Gradskoj skupštini odlučivati u veljači.

GUP-om je tramvajska trasa planirana Ulicom Ivane Brlić Mažuranić, njezinim produžetkom do Zagrebačke ceste, pa produženom Kranjčevićevom do raskrižja s Novom cestom, zatim Adžijinom, u kojoj je predviđeno spuštanje u podzemlje. Razinom -1 prolazilo bi se Hebrangovom i Boškovićevom do Zvonimirove, gdje se izlazi na površinu i nastavlja do Dupca.

Idejni projekt za koji je raspisani natječaj bio bi podloga za lokacijsku dozvolu za dionicu dugu 700 metara, od Selske ceste do Fallerova šetališta, a onda bi se u drugoj etapi (ili etapama) gradili preostali dijelovi prometnice koja bi se spajala sa sadašnjom Ulicom Ivane Brlić Mažuranić.

Produženom Kranjčevićevom predviđeno je prometovanje šinskog vozila, odnosno tramvaja, a projektant je dužan razraditi etapno rješenje, odnosno kolnik s dva prometna traka, te rješenje konačnice, koje podrazumijeva pun profil prometnice s tramvajskim koridorom, piše Večernji list.

Pitanje je samo hoće li sve ostati na idejama i planovima ili će se ovoga puta doista nešto graditi.

Jer, produžetak Ulice Ivane Brlić Mažuranić odavno je ucrtan u planove. Godine 2012. je objavljeno da je u tijeku izrada prostorno-planske dokumentacije, da su ishođene su četiri lokacijske dozvole te je u tijeku izrada još jedne kako bi se kompletirao zahvat.

Također, bilo je i nekih drugih planova za bolje prometno povezivanje zapadnog dijela grada, a najozbiljnijim su se činile dvoje – izgradnja tramvajske od Črnomerca do Podsuseda, Ilicom i Alejom Bologne, te produžena Baštijanova s produženom Šoljanovom (Golikovom, Kovinskom). (I.Š.)