SKANDAL ILI PERFORMANS? Jasmin Krpan uklonio svoju fotografiju sa zida Moderne galerije

SKANDAL ILI PERFORMANS? Jasmin Krpan uklonio svoju fotografiju sa zida Moderne galerije
Foto: Press

Jučer je u Modernoj galeriji na otvorenju izložbe “Ikonografija grada II”, poznati zagrebački fotograf, Jasmin Krpan, uklonio sa zida svoju fotografiju nakon što se neugodno iznenadio vidjevši da je ona dio postava ove izložbe.

Svoj “performans” je objasnio objavom na Facebooku:

“Razgledavajući jučer izložbu ‘Ikonografija grada II’ neugodno sam se iznenadio videći na zidu jednu svoju fotografiju. Prilično jadnu i svakako ne fotografiju koju bih dao za izložbu jer s temom izložbe teško da ima dodirnih točaka. Kako je dospjela na zid u Modernoj galeriji nemam pojma. Da me je itko pitao želim li sudjelovati s nekim radom možda bih pristao jer imam fotografije koje zadovoljavaju postavljeni kriterij koji je slijedeći: ‘Grad se na ovoj izložbi promišlja kao velegrad i / ili grad s elementima velegrada u kojem se povijesno osjeća ideja modernosti i suvremenosti od Zagreba do New Yorka…; odnosno bilo kojeg grada u zemlji ili svijetu koji su naši umjetnici interpretirali.’ Kako se posljednjih 7 godina bavim baš tom temom pa sam objavio i monografiju ‘Good morning, Saigon’ na temu megapolisa a nedavno imao izložbu s temom velikih gradova Saigon, Beijing, Shanghai, Hong Kong osjećao sam se prilično blesavo i jadno. S obzirom da baš ne volim osjećati se blesavo i jadno učinio sam jedino moguće – fotografijicu skinuo sa zida i tako se SAMOUKLONIO s te izložbe na koju sam dospio, a da me nitko nije pitao za suglasnost. Pouka organizatorima – kad ste već bili tako bezobrazni pa me uvrstili u vašu izložbu, a da niste me pitali, vjerojatno ste računali da će mi zatitrati taština, ali ste se prešli. Malo sutra!”

I tako će se sutra, 20. prosinca u 13 sati u Modernoj galeriji obratiti medijima i javnosti s pitanjima: kako je moguće da fotografija postane dio izložbe, a da autor nije upoznat s tim te kako je moguće da je odnesena sa zida, a da nitko nije reagirao?

Je li sve ovo samo performans kojim se privukla pažnja javnosti i medija ili hrvatska slučajnost odnosno realnost?