Tomašević s gradonačelnikom Tirane posadio drvo i istrčao utrku

Foto: Grad Zagreb

Unaprjeđenje zajedničke suradnje i primjeri uspješne prakse dvaju gradova bili su u fokusu dvodnevnog posjeta Tirani gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića. Domaćin je bio gradonačelnik Grada Tirane Erion Veliaj.  

“Zelena tranzicija, prostorno planiranje i zbrinjavanja otpada, protupotresna obnova, kulturna suradnja i suradnja među mladima samo su neke od tema o kojima sam razgovarao s gradonačelnikom Tirane i na kojima ćemo temeljiti buduću suradnju”, rekao je gradonačelnik Tomašević nakon sastanka s gradonačelnikom Veliajem.

Foto: Grad Zagreb

Gradonačelnik Zagreba obišao je i nekoliko gradskih projekata u Tirani, poput poznate “Piramide”, koja je sagrađena 1980-ih da bude mauzolej Envera Hoxhe, a danas se preuređuje u informatičko-tehnološki centar za mlade i za start-upove. Čestitao je Gradu Tirani na ovogodišnjoj titulu Europske prijestolnice sporta, kao i na prošlogodišnjoj titulu Europske prijestolnice mladih. Dvojica gradonačelnika tim su povodom posadili drvo i istrčali utrku u glavnom parku u Tirani.

Gradonačelnik Veliaj istaknuo je dobre odnose između Tirane i Zagreba, kao i doprinos albanske zajednice razvoju današnje Hrvatske. Gradonačelnik Tomašević je dodao kako albanska nacionalna manjina daje važan doprinos otvorenosti i raznolikosti Zagreba.

“Grad Zagreb je otvoren grad i uvijek će biti grad koji poštuje sve svoje manjine, koji slavi raznolikost unutar grada – to je grad čiji gradonačelnik želim biti.”

Gradonačelnik Tomašević sastao se i s albanskom ministricom turizma i zaštite okoliša Mirelom Kumbaro, s kojom je razgovarao o zbrinjavanju otpada, obnovljivim izvorima energije kao što su solarne elektrane, te o razvoju turizma.

Na sastanku s predsjednicom Gradskog vijeća Tirane Rominom Kuko, glavne teme bile su politika stanovanja i cijene najma, razvoj IT sektora, negativni demografski trendovi i politike zapošljavanja.

Gradonačelnik Tomašević u Tirani je boravio u dvodnevnom posjetu na poziv gradonačelnika Tirane Eriona Veliaja, kojega je ujedno pozvao u uzvratni posjet Zagrebu.