Tomašević predstavio otvoreni proračun, građani dobivaju uvid u trošenje gradskog novca

Foto: Grad Zagreb

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je otvoreni proračun Grada Zagreba, koji će biti dostupan putem online platforme Zagreb Smart City.

Sa samo nekoliko klikova građani će moći pregledati na jednom mjestu kako je proračun podijeljen s prihodovne, ali i rashodovne strane, a moći će se pregledati sve od ulaganja u pojedine gradske urede do ulaganja u pojedine gradske četvrti, javlja Večernji list.

Moći će se, tako, na primjer, kako će se ulagati u izgradnju vrtića u pojedinoj četvrti, na obnovu vodoopskrbnog sustava…

“Po novom zakonu ćemo ga usvajati s još manje detalja, na “drugoj razini”, mi ćemo ga prikazivati na četvrtoj razini detalja jer želimo da što detaljniji podaci budu dostupni javnosti, to je ono što nas čeka. Ono što nas još čeka je i usklađivanje s novim zakonom. Ne samo da ćemo prikazivati proračun, nego i stvarne transakcije gdje se točno može pratiti što se plaća. To je golemi iskorak”, poručio je Tomašević.

U aplikaciji će se moći pregledati neke mjere i ključni projekti koje grad želi implementirati,

Samu aplikaciju je najavila još u travnju tadašnja obnašateljica dužnosti gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, a trenutno je u demo fazi.

Kako bi se vizualno unaprijedla i dopunila novim podacima, u sklopu Hackatona koji će biti održan od 25. do 27. veljače ove godine, bit će održano natjecanje multudisciplinarnih timova koji će se nadmetati u predstavljanju novih rješenja. Pobjedničko rješenje bit će implementirano kao gradski servis,a pobjednici će biti nagrađeni.

“Javnosti će biti predstavljene i druge usluge: neke od njih su da građani primjerice mogu vidjeti lokaciju svakog pojedinog drveta u gradu Zagrebu”, najavio je gradonačelnik.