Remijem s Nizozemskom Hrvatska završila nastup na Europskom prvenstvu

Remijem s Nizozemskom Hrvatska završila nastup na Europskom prvenstvu
Foto: Uros Hocevar / kolektiff

Hrvatska rukometna reprezentacija odigrala je neodlučeno  s Nizozemskom 28:28, u 4. kolu Glavne skupine 1, na europskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj i svoj nastup završila  s tri pobjede, jednim remijem i tri poraza. To je  Hrvatska je najslabiji rezultat u posljednjih 20 godina na europskim smotrama. Veliki utjecaj na to sasvim sigurno imala je korona koja je pokosila reprezentaciju, pa se u završnom susretu od 18 pozvanih za Europsko prvenstvo našlo samo njih osam. Pri tome su dvojica preboljela koronu tijekom prvenstva i nastavila igrati.

HRVATSKA : K. Pilipović 1/8, I. Pešić 4/25, M. Marić -/-, A. Gadža 1/3, J. Gojun -/-, M. Maraš -/-, V. Načinović  0/1, I. Čupić  1/2, L. Cindrić  2/3, T. Lučin 2/5, I. Martinović 12/17, M. Šipić 8/9, D. Ćavar -/-, F. Glavaš -/-, Z. Srna 2/3, M. Jelinić 0/1   Izbornik: Hrvoje Horvat

NIZOZEMSKA : R. de Kneght 1/3, T. van Leeuwen  6/32, I. Savast 1/1, R. ten Velde 3/3, N. Blaauw -/-, R. Schoenacker  1/1, F. Bourget  4/4, I. Sluijters -/-, L. Steins 6/6, S. Benghanem 2/4, B. Schagen 4/5, I. Steins  1/1, J. Boomhouwer -/-, A. Smit  -/-, T. Jensen 5/7,   D,  Baijens  1/5    Izbornik: Edwin Kippers

Prvi put na ovom prvenstvu izbornik  Hrvoje Horvat  imao je istu postavu u dva susreta . Pa je krenuo prema očekivanju s  Ivanom Pešićem  na vratima,   Marinom Jelinićem i Ivanom Čupićem  na krilima,   Marinom Šipićem  na crti, te na vanjskim pozicijama  Tinom Lučinom, Lukom Cindrićem i Ivanom Martinovićem.

Nizozemskoj su se od onih koji su imali koronu vratila oba lijeva  krila  Rutger Ten Velde ,   Jeffrey Boomhouwer  kružni napadač  Samir Benghanem,  desni vanjski  Iso Sluijters  . a to je značilo samo jedno, još teži posao za hrvatske rukometaše. 

Jako lijepo su krenuli naši rukometaši. Tri napada tri pogotka  Marina Šipića.  Ali Nizozemska je sve to lako pratila. I odmah na početku pokazala svoje najjače oružje,   to je tranzicija. Mučili su se naši vanjski pucači. Ni  Tin Lučin  ni  Ivan Matrinović  nisu bili precizni u prvih deset minuta, a potrošili su četiri udaraca. 

Na svu sreću u tim trenucima probudio se  Ivan Pešić , zaustavio dva Nizozemska napada i mogućnost da odu na plus tri. Kombinirali smo obranu 6-0 i 5- 1, i to je nakon desetak minuta izgledalo vrlo dobro. U 12-oj smo tako opet vratili vodstvo na svoju stranu 7:6,   sjajnom šraubom  Marina Šipića  koji je postigao pet od naših šest pogodaka.

Dugo se igralo se pogodaka za pogodak. Nitko nije uspijevao stvoriti veću razliku. A onda je Nizozemska povezla dva napada na pravi način i naplatila seriju naših pogrešaka ili obrana svoga vratara i u 23-oj otišla na 9:11. 

Mučili su se naši . Nije da nisu htjeli, ali prave energije nije bilo, ni u obrani ni u napadu. Ali nije bilo ni predaje. Do predaha nismo uspjeli ostati u minimalnom zaostatku (13:15) ali kako smo mnoga druga poluvremena na ovom prvenstvu odigrali bolje, imali smo pravo na nadu . 

Od 13 pogodaka sedam smo zabili s crte, dva iz sedmeraca,   jedan s krila, pa je  bilo jasno koliko nam je nasušno bio potreban vanjski šut.  Ukupno smo imali  tek 54 posto realizacije. 

Drugo poluvrijeme na vrata je stao  Kristian Pilipović . Realizirali smo prva dva napada i u 33-oj stigli do izjednačenja 15:15. Ali još  desetak minuta  Nizozemci su držali pogodak prednosti. A onda je ona u 46-oj prešla na hrvatsku stranu. Uz  nezadrživog  Marina Šipića  vukao nas je  Ivan Martinović   pogađanjem s vanjskih pozicija, iz prolaza, ali i realizacijom sedmeraca .  Dvije minute poslije već smo imali plus tri  22:19. I lakše se disalo, sasvim sigurno.  

Na žalost u 49-oj ostali smo bez  Zvonimira Srne  koji je dobio treće isključenje. A to je značilo nove probleme za našu obranu. Čuvali smo dva ili tri pogotka prednosti, ali Nizozemska je pokazivala novu snagu, pa je izbornik  pokušao s  Ivan Pešićem  dobiti novu obrambenu snagu. 

Premda je Nizozemska u jednom trenutku stigla na minus jedan, Hrvatska je pet minuta prije kraja ipak vratila tri pogotka prednosti. Ali uporno „ oranje“ nije nam dalo disati. Opet su u 50 – tak sekundi došli na pogodak zaostatka 27:26.

U napadu za izjednačenje koji se otvorio Nizozemcima  dvije minute prije kraja  Filip Glavaš  krade loptu i otvara nam mogućnost da mirno privedemo susret kraju. Ali požurili smo, promašili  i ponudili novu mogućnost suparnicima za dramu. 

Točna na isteku 59-te minute Nizozemska izjednačuje na 27:27. Hrvatska ima napad za pobjedu. Nakon desetak sekundi izbornik zove minutu predaha. Nakon nje ostalo je još 38 sekundi da  eventualno poentiramo i slavimo četvrtu pobjedu. Nizozemci kreću s obranom 4-2.   Tin Lučin  preuzima odgovornost zabija. Ali do kraja je ostalo još 12 sekundi, što je  Nizozemcima bilo dovoljno da postignu pogodak i susret završi neodlučeno 28:28.

Ivan Martinović  s 12 i  Marin Šipić  a 8 pogodaka bili su daleko najbolji hrvatski igrači u tom susretu. Dali su 20 od 28 naših pogodaka. Vratari su nam u drugom dijelu ostali na jednoj obrani. Kod Nizozemske najbolji  Luc Steins  sa šest pogodaka iz šest pokušaja. 

EHF EURO 2022: GLAVNA SKUPINA 1, 4. KOLO 

HRVATSKA – NIZOZEMSKA 28 : 28