Tomašević predstavio novi model naplate odvoza otpada. Evo što se sve mijenja

Tomašević predstavio novi model naplate odvoza otpada. Evo što se sve mijenja
Ilustracija | Foto: Cistoca.hr

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je novi sustav prikupljanja i naplate odvoza otpada u Zagrebu. Građani odvoz smeća više ne bi trebali plaćati po kvadraturi, već po količini otpada. Sve bi trebalo početi od 1. srpnja ove godine.

Prema predstavljenom planu, građani Zagreba će odvoz smeća dijelom plaćati preko računa, koji će za sve fizičke osobe biti 45 kuna, a ostali dio kroz kupnju vrećica za smeće, javlja Dnevnik.hr.

U cijeni vrećice za smeće će zapravo biti dio cijene usluge. Vrećice će biti po cijeni od četiri kune za 20 litara i osam kuna za 40 litara. Fiksni dio za sve koji nisu kućanstva bit će 90 kuna s PDV-om.

Vrećice bi se prodavale u trgovinama.

Tako će oni koji više razdvajaju otpad plaćati manje, a ovi ostali više, ideja je zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Na današnjoj konferenciji za novinare Tomašević je rekao da su odluku o javnoj usluzi prikupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu jučer pustili u javno savjetovanje na 30 dana.

“Krajem veljače o toj će odluci odlučivati Gradska skupština. Radimo to kako bismo se uskladili s ciljevima EU-a, u skladu s nacionalnim planovima, radimo to kako bismo riješili problem s Jakuševcem i da se spremnici, kojih je sad oko 200.000 na javnim površinama, stave ponovno pod kontrolu vlasnika zgrada, da Zagreb više ne zovu kantograd, da pristup spremnicima ne postoji trećim osobama”, kazao je gradonačelnik.

Ideja je da se spremnici maknu s javnih površina i da pristup njima imaju samo vlasnici u zgradama.

“Broj odvoza će ostati isti, neće se smanjivati. Postojat će popusti za obitelji s malom djecom koja koriste pelene”, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare. Oni bi imali besplatne vrećice.

Sve se radi po uzoru na švicarske i belgijske gradove, kaže.

Uvest će se i kazne od 500 kuna za fizičke i 1000 kuna za poslovne korisnike za neodvajanje otpada. Svaki ulaz će morati imati svoj spremnik pod kontrolom, a kante će se morati držati u spremnicima, dvorištima odnosno haustorima. Prilagođavanje novom sustavu trajat će do 1. srpnja 2022. godine.

“Željeli smo uvesti najpravedniji model”, kazao je zagrebački gradonačelnik.