Tomašević otvorio Dom za starije u Markuševcu, evo kada će se početi primati zamolbe za smještaj

Dom za starije osobe u Markuševcu
Foto: Grad Zagreb

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet otvorili su novi Dom za starije osobe u Markuševcu koji će djelovati kao područni objekt Doma za starije osobe u Dubravi.

Zahvalivši djelatnicima, projektantima i izvođačima na naporima koje su uložili u izgradnju novog doma, gradonačelnik je istaknuo da je ukupna površina doma oko 4 000 četvornih metara te da ima kapacitet za 92 korisnika.

Dom za starije osobe u Markuševcu
Foto: Grad Zagreb

„Dvanaest kreveta predviđeno je za osobe s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama. Starije će osobe biti smještene u 34 jednokrevetne i 23 dvokrevetne sobe, a na raspolaganju će im biti zajedničke prostorije, kuhinja, ambulanta i popratni sadržaji. Izgradnja doma koštala je devet milijuna eura“, rekao je.

Gradonačelnik Tomašević je također poručio da će cijene smještaja u novom domu biti jednake onima u posljednjem otvorenom domu u Zagrebu, ispostavi Doma Park na Laščini.

”Odlučili smo da nećemo dizati cijene domova za starije u Zagrebu. Domovi u Zagrebu zbog inflacije bilježe gubitke, a mi ćemo ih nadomjestiti iz proračuna. Brojne županije su zadnjih godina digle cijene, ali Zagreb to nije napravio i želimo tako dati starijim građanima doprinos u borbi protiv inflacije”, poručio je gradonačelnik.

Ravnateljica Doma za starije osobe Dubrava Milica Sučić istaknula je važnost otvorenja novih smještajnih kapaciteta za starije osobe.

„Istraživanja su pokazala da je najbolje rješenje u slučaju starosti i bolesti, smještaj u domu za starije osobe. Zaposlenici Doma Dubrava uložit će sva svoja znanja, stručnost, napor i trud kako bi se svi koji dođu ovdje osjećali kao kod kuće“, poručila je ravnateljica Sučić.

Gradonačelnik Tomašević je najavio je da se radi na projektu za izgradnju još jednog doma za starije u Dubravi te da je u tijeku priprema za još jedan dom na zapadu grada.

Također je istaknuo kako uskoro kreće i zaprimanje prijava za smještaj u novom domu. „Jedan od uvjeta je registrirano prebivalište u Zagrebu od najmanje 10 godina, a prednost će dobiti osobe za koje će komisija procijeniti temeljem zdravstvenih i drugih kriterija da ispunjavaju uvjete za smještaj“.

Zamolbe za smještaj u dom na Markuševcu prihvaćat će se od 18. rujna, a zahtjevi će se predavati osobno u domu.