Tomašević oštro napao ideju da se Zagreb kandidira za “Europsku zelenu prijestolnicu”

Tomislav Tomašević
Foto: Screenshot HRT

Grad Zagreb natječe za titulu Europske zelene prijestolnice. Da bi je osvojio morati biti najbolji u 12 kategorija, od kojih je jedna otpad.

Prema pisanju Večernjeg lista, imenovana je Radna skupina koja će pripremiti sve dokumente potrebne da metropola uopće bude kandidat za Europsku zelenu prijestolnicu, na čelu su Sanja Jerković i Irena Matković iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje.

Reagirajući na tu informaciju, Tomislav Tomašević, predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u Gradskoj skupštini, upitao se “na kojim su drogama u Gradskoj upravi, jer kandidiraju najgoru europsku metropolu po postotku odvajanja otpada”.

“Ja stvarno ne kužim na kojim drogama su u Gradskoj upravi?!? Kandidiraju današnji Zagreb za titulu ‘Europske zelene prijestolnice’?!? Zagreb koji je najgora europska metropola po postotku odvajanja otpada? Zagreb koji stalno smanjuje urbane zelene površine, a na Medvednici je dozvolio potpunu šumsku kataklizmu? Zagreb u kojem 50 posto vode iscuri iz dotrajalih cijevi, a konstantno se grade nove ukrasne fontane dok se izvan funkcije stavljaju javne česme za pitku vodu?”, napisao je Tomislav Tomašević na svom Facebook profilu.

“Zagreb u kojem se predloženim izmjenama GUP-a ukida zabrana izgradnje novih javnih garaža u centru grada što će dovesti još automobila u centar i usporiti javni prijevoz dok sve europske metropole idu u suprotnom smjeru? Zagreb koji ima improvizirane biciklističke staze, a zadnju tramvajsku prugu je dobio prije oko 20 godina? Zagreb koji nije uveo ni O od Obnovljivih izvora energije, a prilagođava se na klimatske promjene tako da investitoru iz Dubaija za gradnju luksuznih stanova ustupa površinu Hipodroma koja je po važećim propisima predodređena za šatorsko naselje kad se dogodi klimatska katastrofa?”, napisao je Tomašević te ustvrdio da s “ovom gradskom vlasti Zagreb nikad neće biti Europska zelena prijestolnica”.