TKO JE ZA TO KRIV? Hrvatska je imala dvije tvornice kvasca, a sada smo osuđeni na uvoz i nestašicu!

TKO JE ZA TO KRIV? Hrvatska je imala dvije tvornice kvasca, a sada smo osuđeni na uvoz i nestašicu!
Foto: ZG express

Kvasac je prva roba na hrvatskom tržištu za koju je uvedeno ograničenje trgovanja. Ograničenje je uveo trgovački lanac Konzum zbog poremećaja na tržištu izazvanog koronavirusom.

Otežana doprema i povećana potražnja doveli su do nestašice, u nekim tgovina danima nema ni jedne vrste kvasca na policama, pa je Konzum odlučio uvesti ograničenje.

“Poštovani naši vrijedni kupci, kako bismo što većem broju kupaca omogućili kupnju, ograničili smo količinu kvasca po osobi pa će tako od danas svaka osoba moći kupiti najviše 10 komada svježeg ili suhog kvasca. Hvala vam što brinete o sebi i drugima. Vidimo se!”, objavljeno je na Konzumovoj Facebook stranici.

Zašto baš kvasac? Zašto ne vlada nestašica i drugih roba?

Objašnjenje je jednostavno. Hrvatska nema više nema vlastitu proizvodnju kvasca, nego je potpuno ovisna o uvozu tog strateškog prehrambenog proizvoda. A sada je, zbog poremećaja u potražnji, proizvodnji, prometu i trgovini, koji su posljedica epidemije koronavirusa, došlo do nestašice.

Ne tako davno Hrvatska je imala dvije tvornice kvasca – Podravkinu u Koprivnici i Plivinu u Prigorju Brdovečkom kod Zagreba.

Međutim, jednu i drugu je kupio francuski div Lesaffre, a zatim ih zatvorio. Najprije onu u Koprivnici, još 2007. godine, zatim, prije dvije godine, i tvornicu u Prigorju Brdovečkom.

Kao razlog zatvaranje tvornice u Prigorju Brdovečkom, u kojoj se proizvodio popularni Di-go kvasac, francuski vlasnik je naveo – ulazak Hrvatske u EU!

“Ulaskom Hrvatske u EU, primijenjene su carinske pristojbe za neka tržišta jugoistočne Europe. Pritom je značajno povećan uvoz zamrznutih pekarskih proizvoda na lokalno tržište, što je uzrokovalo stalno smanjenje volumena prodaje. Kvasac dodatno snosi visoke fiksne troškove proizvodnje zbog smanjenja proizvodnje, u usporedbi s ostalim tvornicama svježih kvasaca u regiji. Slijedom toga, tvrtka prilagođava svoje poslovanje kako bi adekvatno odgovorila na nove izazove i održala tržišnu prisutnost”, stajalo je u priopćenju koje su mediji prenijeli u veljači 2018.

Mediji u također objavili da će bez posla ostati 60 radnika te da će tvrtka proizvodnju svježeg kvasca prenijeti u sestrinske tvrtke u zemljama EU.

Na pakiranjima koja stižu na police (kad stižu, ovih dana uglavnom ne stižu) i dalje su iste oznake, no kvasac se proizvodi u Mađarskoj i Poljskoj. Hrvatska je, dakle, posve ovisna o uvozu! U normalnim prilikama potrošači toga nisu svjesni, pa je razumljivo da je zatvaranje tvornica prošlo prilično nezapaženo, no u vrijeme kriza, poput ove koja se danas nadvila nad Europu, to može biti veliki problem. (I.Š.)