TIHI UBOJICA: Žrtve ugljičnog monoksida najčešće su mlađe osobe, mahom žene

TIHI UBOJICA: Žrtve ugljičnog monoksida najčešće su mlađe osobe, mahom žene
Foto: ZG express

Uoči sezone grijanja, Policijska uprava zagrebačka, Gradska plinara Zagreb i Dimnjačarske obrtničke zadruge upozoravaju građane na opasnosti opasnostima koje vrebaju od ugljičnog monoksida.

Ističe se da su riziku trovanja ugljičnim monoksidom izločeni oni koji koriste atmosferske bojlere.

Zato je počela distribucija dopisa upozorenja i informativnog letka na adrese 80 tisuća potrošača koji imaju atmosferske bojlere, a kroz iduću godinu dimnjačari i monteri Gradske plinare Zagreb stavit će naljepnice upozorenja na sve bojlere.

“Ugljični monoksid je plin bez boje, okusa i mirisa zbog čega se naziva tihi ubojica. U zadnje četiri godine bilo je osam smrtnih slučajeva i 71 trovanje ugljičnim monoksidom”, oujavio je Velimir Tišma, voditelj Službe za prevenciju PUZ-a.

Dubravko Duvančić, voditelj Službe tehničke podrške Gradske plinare Zagreb, objasnio je da su atmosferski bojleri opasni jer zrak za izgaranje uzimaju iz prostora u kojem su smješteni.

“Žrtve monoksida su mlađe osobe, mahom žene, a opasnosti su osobito izloženi podstanari, posebno oni koji dolaze s područja gdje nema kulture plina. Opasnost od trovanja porasla je rekonstrukcijama stanova gdje se ugrađuje PVC/ALU stolarija čime se onemogućuje dotok zraka i ugradnjom kuhinjskih napa koje su sada veće snage nego ranije. Pri trovanju monoksidom najčešći je uzrok istovremeni rad bojlera i kuhinjske nape koja također povlači zrak iz prostora. Iako potrošači mogu biti oprezni, jedino pouzdano rješenje je zamijeniti atmosferske bojlere kondenzacijskim bojlerima”, kazao je Duvančić.

“Kampanja koju zajedno provode Policijska uprava zagrebačka i Gradska plinara Zagreba ima tri cilja: upoznavanje građana s opasnostima istovremenog rada kuhinjske nape i bojlera, upoznavanje korisnika stanova ili apartmana u najmu s kulturom uporabe plina kao i opasnostima koje vrebaju prilikom uporabe plina te naposljetku poticanje građana na zamjenu atmosferskih bojlera kondenzacijskim koji su u potpunosti sigurni za korištenje”, rekao je Dubravko Duvančić.

Nenad Zrinski, upravitelj Dimnjačarske obrtničke zadruge, istaknuo je da su mnogi vlasnici stanova, osobito oni u starim zgradama, obnovili svoje prostore, a da pri tom nisu zamijenili atmosferski bojler niti su sanirali dimnjak.

“Primjerice, u središtu Zagrebu se obnavljaju stanovi za najam, a ostaju dimnjaci stariji od sto godina. Pozivam sve potrošače da dimnjačarima omoguće pristup dimnjaku”, kazao je Zrinski.