Superzvijezda violinističke scene dolazi u Lisinski, ulaznice su već u prodaji

Foto: Press

U subotu, 11. studenoga dolazi superzvijezda violinističke scene Joshua Bell uz jedan od najprestižnijih svjetskih orkestara – NDR Elbphilharmonie Orchester!

Legendarni američki violinist i čudo od djeteta Joshua Bell već je s četrnaest godina koncertirao s orkestrom iz Philadelphije pod ravnanjem Riccarda Mutija, sa sedamnaest je prvi put nastupio u Carnegie Hallu, a s dvadesetpet je osvojio svoj prvi Grammy.

Teško da postoji ijedan orkestar svjetske klase s kojim nije nastupio ili koji ne žudi za suradnjom s ovim „pjesnikom violine“, kako ga se često naziva. Redovito nastupa i s recitalima, kao komorni glazbenik, dirigent, a djeluje i kao umjetnički voditelj kultnog komornog gudačkog orkestra Academy of St Martin in the Fields.

NDR Elbphilharmonie Orchester, uz jedan od najpoznatijih ‘domova’ na svijetu – futurističku zgradu Filharmonije na Labi u Hamburgu, može se pohvaliti i nevjerojatnim glazbenim nasljeđem, vrhunskim glazbenicima-interpretima i dirigentima koji su stajali na čelu toga glazbenog kolektiva „najboljih od najboljih“! Dobri poznavatelji klasične glazbe znaju o kakvim kolosima dirigentske interpretacije govorimo pri spomenu imena Hansa Schmidt-Isserstedta, Güntera Wanda, Christopha Eschenbacha ili Thomasa Hengelbrocka! Posljednji u tom nizu, koji će ravnati zagrebačkim koncertom, Alan Gilbert, rođeni Njujorčanin i dugogodišnji šef dirigent Njujorške filharmonije (trenutačno i glazbeni ravnatelj Švedske kraljevske opere), veliko je ime svjetske glazbene i operne scene današnjice!

Kao i svu publiku cijeloga svijeta, virtuoznost, jedinstvenost i svestranost Joshue Bella ostavit će bez daha i publiku Lisinskog, koja će ga imati čast slušati u jednom od najslavnijih violinskih koncerata na svijetu – Koncertu za violinu i orkestar u D-duru P. I. Čajkovskoga.

Drugo sjajno djelo na repertoaru koncerta ciklusa Lisinski subotom bit će grandiozna Peta simfonije u cis-molu Gustava Mahlera.

Nakon koncerta očekuje nas još jedno uzbudljivo putovanje s Joshuom Bellom: s njim će razgovarati poznati novinar i glazbeni kritičar Branimir Pofuk.

Ulaznica za koncert ostalo je još malo, a dostupne su na blagajni Lisinskog i online na www.lisinski.hr po cijenama od 30, 35 i 40 eura.