Vodećih 16 imena hrvatskoga gospodarstva, bivših FER-ovaca, u novom Alumni odboru dekana Bilasa

Foto: FER

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu osnovao je Alumni odbor, čije je inicijalno okupljanje održano u petak na FER-u.

Kako je u svome obraćanju pojasnio dekan prof. dr. sc. Vedran Bilas, ciljevi Alumni odbora su alumni zajednicu, snažnu, uglednu i iznimno uspješnu u Hrvatskoj te inozemstvu, povezati za zajedničko osnaživanje Fakulteta, s naglaskom na infrastrukturni i kadrovski razvoj te međunarodnu prepoznatljivost. Naime, FER je velikom broju utjecajnih alumna služio kao odskočna daska, a danas njihova znanja i utjecaj mogu stvoriti nove sinergije za nove generacije studenata i studentica FER-a.

Alumni odbor čini 16 uglednih članica i članova, redom istaknutih imena u svome području rada: Luka Abrus (Five), Davor Baković (Končar – Mjerni transformatori), Mirna Bašić (Erste&Steiermärkische Bank), Tomislav Car (Productive), Josip Ćesić (Gideon), Tomislav Čleković (Rimac Automobili), Boris Drilo (Hrvatski Telekom), Ivana Fazinić (Q agency), Anja Hula (Infobip), Gordan Kreković (Visage Technologies), Goran Mirković (AVL – AST), Mladen Pejković (Atlantic Grupa), Renata Rubeša (Hrvatski operator prijenosnog sustava), Zlatka Tečec Ribarić (KONČAR – Institut za elektrotehniku), Davor Tomašković (Croatia osiguranje) i Igor Strejček (Microblink).

Dekan Bilas predstavio je prioritetne inicijative Alumni odbora, podijeljene u četiri područja: Attract, Meet & Transfer, Community i Mentoring, za koje će se formirati pojedinačne radne skupine.

”Ciljevi inicijativa su međunarodno promoviranje brenda FER-a, pronalazak partnera za projekte i povećanje broja stranih studenata. Organizirat ćemo i godišnje druženje alumna iz Hrvatske i inozemstva te raznim aktivnostima privlačiti vrhunske alumne ”povratnike” na FER. Osnovat ćemo zakladu za potrebite i uspješne studente svih razina studija. Razvijat ćemo programe mentorstva za osobni razvoj studenata i doktoranada, ali i za istraživače”, najavio je dekan Bilas.

Za voditelja odbora izabran je Mladen Pejković. Koordinatorom suradnje s alumni zajednicom imenovan je Tomislav Marković (FER), koordinatoricom alumni zajednice u inozemstvu Vana Jeličić (Tridonic, Njemačka), a savjetnikom za komuniciranje Krešimir Macan (Manjgura), također alumnus FER-a.

Mladen Pejković istaknuo je da su predložene inicijative adekvatne u usporedbi sa svjetskim sveučilištima FER-ova profila, a alumne je pozvao na prijedlog i novih ideja jer je upravo izbor najboljih inicijativa jedan od ciljeva okupljanja Alumni odbora.

”Misija fakulteta je tehnološki razvoj Hrvatske, u konačnici i Europske unije, kao i stvaranje društva blagostanja. Ne društva u kojemu je STEM svrha, nego društva u kojemu STEM omogućuje da ostale komponente društva i gospodarstva cvjetaju na željeni način“, naglasio je Pejković.

Članovi Alumni odbora pojedinačno su se predstavili, složivši se kako je sazrelo vrijeme da sa svojih današnjih pozicija poduzetnika i menadžera vrate svom matičnom fakultetu barem dio onoga što im je pružio. S ponosom su se prisjetili studentskih dana, mahom iskazavši zahvalnost svojim mentorima. Mentorstvo su posebno istaknuli kao važnu kariku u razvoju vrhunskih inženjera koje FER već desetljećima odgaja.

Susret je zaključen druženjem s Upravom FER-a koju, uz dekana Bilasa, čine Ana Sušac, prodekanica za studente, Bojan Trkulja, prodekan za nastavu, Stjepan Bogdan, prodekan za istraživanje i inovacije i Jadranko Matuško, prodekan za poslovanje i digitalizaciju.

Na zajedničkoj fotografiji, slijeva nadesno: Stjepan Bogdan, Jadranko Matuško, Davor Tomašković, Ivana Fazinić, Tomislav Čleković, Gordan Kreković, Mirna Bašić, Goran Mirković, Anja Hula, Ana Sušac, Vedran Bilas, Mladen Pejković, Renata Rubeša, Igor Strejček, Zlatka Tečec Ribarić, Luka Abrus, Tomislav Car, Davor Baković, Tomislav Marković, Josip Ćesić, Bojan Trkulja