Stručnjaci tvrde: To što Vlada radi je hajka i galama, čisti PR, rast cijena tako se ne može se zaustaviti

Foto: Screenshot HRT

Stručnjak za cijene u maloprodaji Slobodan Školnik i ekonomski analitičar Neven Vidaković jutros su u HTV-ovoj emisiji Studio 4, komentirajući poskupljenja nakon uvođenja eura, osudili jučerašnje kritike vladajućih upućene trgovcima koji su po njima neopravdano povisili cijene, poručujući da dizanje cijena na slobodnom tržištu nije zabranjeno.

Školnik je rekao da poskupljenja imaju “neke sitne veze s uvođenjem eura” te da je nesretna okolnost da euro uvodimo u trenutku visoke inflacije.

Rekao je da se trgovci ne trebaju bojati jer cijene dižu po zakonu.

“Nema nikakve zabrane dizanja cijena. Vi kruh sutra možete dignuti na 1000 kuna, nema nikakvog ograničenja. Jedino ograničenje je slobodno tržište. Prema tome, ta hajka i galama je čisti PR”, poručio je Školnik.

Vidaković je rekao da je poskupljenje kristalno jasna poruka Vladi koliko ih netko shvaća ozbiljno.

“Da su svi vjerovali u ono što je Vlada pričala, onda do poskupljenja ne bi došlo”, rekao je.

Vidaković je rekao da premijer Andrej Plenković, kako bi umirio građane, zajedno sa svojim ministrima “ide okolo i prijeti”.

Rekao je i da je način borbe protiv inflacije pogrešan, da cijeli sustav u Europi postaje inflatoran te da se to može riješiti razvojnom politikom, a ne ograničavanjem cijena.

Na pitanje urednika i voditelja Petra Vlahova kako je moguće da butelja vina preko noći poskupi s 40 na 79 kuna, Školnik je rekao da se radi o slobodnoj procjeni i riziku poduzetnika.