STRUČNJACI SAVJETUJU: Ova pića izbjegavajte u vrijeme velikih vrućina!

Foto: Freepik

Ekstremne vrućine mogu biti opasne, a ono što mi možemo poduzeti da bi se zaštitili jest unos dovoljne količine tekućine i zaštita kože.

Što se tiče unosa tekućine, stručnjaci upozoravaju da postoje određena pića koja bismo trebali izbjegavati tijekom toplinskog vala kako bismo smanjili rizik od nuspojava, objavio je Best Life, piše Index.hr.

Evo koja pića prema njihovim savjetima nipošto ne bismo smjeli piti po najvećim vrućinama.

1. Alkoholna pića
Alkohol je dokazani diuretik, što znači da povećava proizvodnju urina i tako odvodi vodu iz tijela. Samim time, konzumacija alkoholnih pića, bez obzira na to je li riječ o pivu, vinu ili koktelima, može dovesti do dehidracije pa ju dijetetičari ne preporučuju. Osim toga, alkohol može uzrokovati usporavanje hipotalamusa čija je zadaća regulirati tjelesnu temperaturu pa ako je tijelo već ionako zagrijano zbog vrućine, učinci alkohola će ”natjerati” tijelo da misli kako je još toplije.

2. Kava
Slično kao i alkohol, kava je diuretik čija pretjerana konzumacija može dovesti do dehidracije, naročito kada joj je tijelo već podložno zbog velikih vrućina. Međutim, liječnici tvrde da to sve ovisi o tome koliko je naše tijelo naviklo na kofein. Naime, ako svakodnevno pijemo kavu i usput konzumiramo dovoljne količine vode, slobodno ju umjereno konzumiramo tijekom toplinskog vala. S druge strane, ako je tijelo osjetljivo na kofein ili na njega nije naviknuto, to bi moglo dovesti do dehidracije.

3. Gazirani sokovi
Gazirani sokovi također sadrže kofein pa stručnjaci preporučuju kako bismo ga trebamo izbjegavati. Osim toga, gazirana pića obično imaju vrlo visok udio šećera, a mnoga istraživanja pokazuju da to isto može dovesti do dehidracije. To je vjerojatno zbog interakcije šećera i vode unutar stanica, a povećani unos šećera uzrokuje da stanice u tijelu prenose više vode te samim time povećavaju proizvodnju urina.

4. Energetska pića
Neka energetska pića sadrže puno više kofeina nego standardne porcije kave, čaja ili bezalkoholnih pića, upozoravaju dijetetičari. Također mogu sadržavati više šećera nego klasični sokovi pa bismo ih trebali izbjegavati ili njihovu konzumaciju barem svesti na minimum.