Što smrdi u zapadnom dijelu Zagreba? Policija utvrdila da neugodni miris dolazi iz C.I.O.S.-a!

Policija
Ilustracija | Foto: ZG express

Županijski centar 112 zaprimio je 03. prosinca 2021. u večernjim satima nekoliko prijava građana o širenju neugodnog mirisa na zapadnom dijelu Zagreba.

Po dojavi na područje naselja Špansko i Malešnica izašli su djelatnici Policijske uprave zagrebačke, Gradske plinare Zagreb, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar.”

Policijska uprava zagrebačka detektirala je izvor intenzivnog mirisa koji potječe s gomile drobljenog otpadnog materijala na lokaciji reciklažnog dvorišta C.I.O.S. grupacije na adresi Josipa Lončara 15.

Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar” tijekom noći proveli su uzorkovanje zraka u četiri navrata u vremenu od sat i pol, a analiza je na terenu potom provedena na prijenosnom terenskom plinskom kromatografu.

Tijekom prva dva uzorkovanja unutar dvorišnog odlagališta CIOS-a u tragovima su identificirani spojevi ksileni iz skupine tzv. BTEX spojeva (hlapljivi aromatski organski spojevi), a intezivan miris pri drugom mjerenju je oslabio.

Tijekom trećeg uzorkovanja na lokaciji 500 m udaljenoj od prvog uzorkovanja (ispred Kauflanda na Jankomiru) nisu detektirani nikakvi spojevi, dok je četvrto uzorkovanje provedeno ponovno na lokaciji CIOS-a te ni tada više nisu detektirani nikakvi spojevi.

Trajanje događaja i rezultati mjerenja izvan neposredne lokacije događaja ukazuju na vrlo nisku vjerojatnost posljedičnih akutnih ili odgođenih učinaka na zdravlje stanovnika grada Zagreba i stanovnika u blizini lokacije događaja, a osobama koje su bez osobne zaštitne opreme bile prisutne neposredno na mjestu neželjenog događaja u trenucima najvećeg intenziteta neugodnog mirisa dane su zdravstvene preporuke.