Požar u Jankomiru pod kontrolom, potpuno gašenje moglo bi potrajati još danima

Požar koji je u ponedjeljak izbio u otvorenom skladištu CEZAR-a (Centra za reciklažu), članice CIOS grupe, u zagrebačkom Jankomiru, još nije lokaliziran, ali nema opasnosti od širenja, prenosi Tportal. „Stanje je pod kontrolom. To se i dalje dimi s požarišta. Snage smo reducirali i dalje to tinja na nekim hrpama odnosno pojedinim mjestima. Do kada će gorjeti ne znamo, ali radi se na tome“, kazao je Domagoj Crnić, zapovjednik smjene u javnoj vatrogasnoj postrojbi Zagreba.

pozar-cios

Gašenje bi stoga moglo potrajati. Kiša koja je pala nije mnogo pomogla jer se takav požar najprije gasi pijeskom i šljunkom. U gradskom Uredu za hitne situacije ističu da je udio dušičnog oksida, ugljičnog monoksida te sumpornog dioksida unutar dopuštenih granica, a rezultati analize uzoraka zraka s mjesta požara bit će poznati uskoro.

Građane i dalje upozoravaju da se ne izlažu dimu iako je utvrđeno da su se zapalili uglavnom limeni i plastični dijelovi automobila jer se antifriz, motorno ulje, gorivo i akumulatori izdvajaju iz vozila prije prešanja.

Požar se proširio na nekoliko hrpa otpada, a u prilog mu je išao i vjetar koji ga je raspirivao. U gašenju je pomagao i helikopter MORH-a. Intervenirala je hitna pomoć jer je lakše ozlijeđen jedan vatrogasac.

Hrpe otpada bile su visoke poput dvokatnice, a vatrogasci ljutiti na djelatnike skladišta jer su uvjereni da je požar planuo i do sat vremena ranije nego im je upućena dojava, tek nakon što tamošnji djelatnici nisu uspjeli ugasiti požar.

Potpuno gašenje požara bi moglo potrajati i nekoliko dana dok se ne razmaknu hrpe smeće i ne ugasi sve što tinja.