“Štampar” je prvi u Hrvatskoj uveo “drive in” dijagnostiku, uskoro je uvode i zagrebački domovi zdravlja

"Štampar" je prvi u Hrvatskoj uveo "drive in" dijagnostiku, uskoro je uvode i zagrebački domovi zdravlja
Foto: Zagreb.hr

Prepoznavši važnost sve većeg broja testiranja kao najbolje mjere rane dijagnostike i prevencije zaraze koronavirusom, Grad Zagreb je podržao “drive in” dijagnostiku koronavirusa te financijski omogućio realizaciju projekta.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić na konferenciji za medije pohvalio je brži i jednostavniji način testiranja koje se provodi na NZZJZ “Dr. Andrija Štampar” te istaknuo važnost kontinuiranog praćenja epidemiološke situacije i održavanja najviše razine zdravstvene sigurnosti.

"Štampar" je prvi u Hrvatskoj uveo "drive in" dijagnostiku, uskoro je uvode i zagrebački domovi zdravlja
Foto: Zagreb.hr

Također je najavio da će se “drive in” dijagnostika od sljedećeg tjedna uvesti u Domove zdravlja Centar, Zagreb i Istok.

Ulaganje iznimnih napora u suzbijanje epidemije uzrokovane virusom SARS-CoV-2 iznimno je važno u ovim izvanrednim okolnostima, a to su prepoznali Grad Zagreb i Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Zavod je od ovog tjedna prvi u Hrvatskoj uveo “drive in” dijagnostiku koronavirusa. Zahvaljujući ovom testiranju, nije potrebno izlaziti iz osobnih vozila, što doprinosi sigurnosti osobe koja se testira i zdravstvenih djelatnika Zavoda. Proces uzimanja briseva traje svega nekoliko sekundi, a nakon što završi analiza – liječnik obiteljske medicine, putem kojega se naručuje za testiranje, u roku od 24 sata ima uvid u rezultate preko sustava e-nalaza.

Ovo je samo jedna od aktivnosti koju su Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i Grad Zagreb poduzeli kako bi dodatno zaštitili građane u ovim izvanrednim okolnostima. Svojim djelovanjem i kontinuiranim projektima Grad Zagreb i Zavod već dugi niz godina nastoje poboljšati kvalitetu života svojih građana te zdravstvenu sigurnost zadržati na najvišoj mogućoj razini.