Središte Zagreba u nedjelju bez tramvaja, velike izmjene i u voznom redu autobusa

Tramvaj - Zagrebački električni tramvaj
Foto: ZG express

Zbog 29. Zagrebačkog maratona koji se održava u nedjelju, 10. listopada, bit će velikih izmjena u gradskom javnom prometu. U vremenu od 7.15 do 16 sati neke linije će biti obustavljene, neke će voziti izmijenjenim trasama, a uvest će se i neke izvanredne linije, objavio je ZET.

Tramvajski promet

Tramvajski promet bit će obustavljen većim dijelom gradskog središta pa će zadnji tramvaj proći središnjim gradskim trgom oko 7.45 sati.

Tramvajska linija 13 neće prometovati do završetka maratona, dok će sve ostale tramvajske linije, osim linije 9 i 15, voziti izmijenjenim trasama:

 • Linija 2Zapadni kolodvor – Glavni kolodvor – Žitnjak – Savišće
 • Linija 4Savski most – Glavni kolodvor – Borongaj
 • Linija 5Prečko – Ulica grada Vukovara – Žitnjak
 • Linija 6Zapadni kolodvor – Glavni kolodvor – Sopot
 • Linija 7Savski most – Zapruđe – Autobusni kolodvor – Branimirova – Trg žrtava fašizma
 • Linija 11Zapadni kolodvor – Glavni kolodvor – Borongaj
 • Linija 12Ljubljanica – Ulica grada Vukovara – Žitnjak
 • Linija 14Trg žrtava fašizma – Glavni kolodvor – Savska – Velesajam – Zapruđe
 • Linija 17Prečko – Vodnikova – Glavni kolodvor – Borongaj
Kako bi našim korisnicima omogućili što kvalitetniju uslugu prijevoza, a zbog opsežnosti preusmjeravanja i skraćivanja tramvajskih linija, bit će uspostavljene izvanredne autobusne linije koje će, umjesto tramvaja, voziti na prohodnom dijelu trasa.

Izvanredne autobusne linije na relaciji Dubrava – Borongaj, Kaptol – Mihaljevac i Črnomerec – Magazinska bit će u prometu od 8 do 16 sati.

Izvanredna autobusna linija Dubrava – Borongaj će polaziti s izlaznog perona (zapadno od  otpremničkog bloka), a s terminala Borongaj s privremenog stajališta ispred linije 231 te će prometovati trasom:

 • Dubrava  – Mandlova – Branimirova – Krešićeva – Borongaj
 • Borongaj – Ulica Divka Budaka – Branimirova – Mandlova – Dubrava

Izvanredna autobusna linija Kaptol – Mihaljevac polazit će s južne strane terminala Kaptol, dok će početno stajalište na terminalu Mihaljevac biti između postojećih stajališta linija 102 i 233.
Izvanredna autobusna linija Črnomerec – Magazinska polazit će sa Črnomerca s istočnog polaznog perona (objekt ZET-a), a s Magazinske ulice sa stajališta linije 118 (u zoni raskrižja Magazinska/Adžijina). U smjeru Črnomerca autobus će prometovati Magazinskom, Zagorskom i Selskom..

Autobusni promet

Autobusne linije 101 (Britanski trg – Gornje Prekrižje), 103 (Britanski trg – Kraljevec) i 138 (Britanski trg – Zelengaj – Britanski trg) neće prometovati za vrijeme trajanja privremene regulacije, od 9 do 16 sati.

Linije 102 (Britanski trg – Mihaljevac) i 105 (Kaptol – Britanski trg) će od 9 do 16 sati prometovati od Mihaljevca i Kaptola skraćeno do raskrižja Gornje Prekrižje/Jurjevska.

Autobusne linije 139 (Reljkovićeva – Jelenovac – Reljkovićeva) i 141 (Reljkovićeva – Vinogradi – Reljkovićeva) od 9 sati do 16 sati prometuju redovnom trasom, ali skraćeno do i od rotora ispred Vinogradske bolnice, gdje će se okretati te će na stajalištu Vinogradska 26 (između dva kioska) biti omogućen izlazak i ulazak putnika. Autobusi će s privremenog početnog stajališta na Vinogradskoj, kretati bez duljih zadržavanja, 5 minuta kasnije u odnosu na vremena polazaka koja su u voznom redu navedena kao polasci iz Reljkovićeve.

Linija 146 (Reljkovićeva – Malešnica – Jankomir) prometovat će od 9 do 16 sati sati skraćeno na relaciji Črnomerec – Malešnica – Jankomir. Autobusi će s terminala Črnomerec polaziti s postojećeg stajališta na Ilici, uz tramvajski terminal. Iz Jankomira će autobus prometovati redovnom trasom do raskrižja Ilice i Zagrebačke ceste – Zagrebačka – Prilaz baruna Filipovića – Cankareva – Ilica – Črnomerec.

Linija 148 (Reljkovićeva – Hercegovačka – Bosanska – Reljkovićeva) neće prometovati za vrijeme trajanja privremene regulacije, od 9 do 16 sati.

Autobusne linije 201 (Kaptol – Kvaternikov trg), 202 (Kvaternikov trg – Kozjak) i 207 (Kvaternikov trg – Rim – Kvaternikov trg) će od 8 do 16 sati sati prometovati skraćeno do Petrove ulice. U smjeru Kaptola i Kozjaka autobusi će sa stajališta u zoni raskrižja Petrove ulice i Ulice Srebrnjak, Ulica Srebrnjak 10 polaziti 5 minuta kasnije u odnosu na vremena polazaka koja se u rasporedu vožnje navedena kao polasci s Kvaternikova trga.

Autobusne linije 203 (Svetice – Vinec – Krematorij – Kaptol) i 226 (Kaptol – Remete – Svetice) će od 8 do 16 sati prometovati skraćeno djelomično izmijenjenim trasama. U smjeru Krematorija i Kaptola prometovat će redovnim trasama s privremenog početnog stajališta u zoni raskrižja Bukovačka/Crnčićeva, a u smjeru Svetica uobičajenom trasom do kružnog toka na raskrižju Bukovačka/Petrova, odakle nastavljaju Petrovom, Čikoševom te Crnčićevom ulicom (izlaz putnika u zoni raskrižja Crnčićeva/Bukovačka).
Autobusi će s privremenog polaznog stajališta na Bukovačkoj cest (kod benzinske postaje) polaziti 5 minuta ranije u odnosu na vremena polazaka koja su u voznom redu navedena kao polasci sa Svetica.

Autobusna linija 204 (Kvaternikov trg – Horvatovac – Voćarska – Kvaternikov trg) će od 8 do 16 sati prometovati skraćeno na relaciji: Horvatovac – rotor Petrova stajalište linije 202 – Horvatovac
Autobus će sa stajališta Petrova  polaziti pet minuta kasnije u odnosu na polaske koji su u voznom redu navedeni kao polasci s Kvaternikovog trga.

Linija 205 (Dubrava – Markuševec – Bidrovec) će od 8 do 16 sati prometovati djelomično izmijenjenom trasom:

 • Bidrovec – redovnom trasom do raskrižja Markuševečka Trnava/Vida Ročića – Vida Ročića – Miroševečka – Sunekova – Dankovečka –  Ulica Rudolfa Kolaka – Ljubijska – Avenija Dubrava – terminal Dubrava
 • s terminal Dubrava u smjeru Markuševca i Bidrovca autobus će prometovati redovnom trasom.

Na izmijenjenom dijelu trase autobus će koristiti sva postojeća stajališta na trasi.

Linija 227 (Svetice – Gornji Bukovac – Gračansko Dolje) će prometovati skraćeno, djelomično izmijenjenom trasom:

 • privremeno stajališta u zoni raskrižja Bukovačka/Crnčićeva – redovnom trasom do raskrižja Bukovac gornji/Melinišće – Melinišće – Čret i dalje redovnom trasom
 • Gračansko Dolje – istom trasom do kružnog toka u zoni raskrižja Bukovačka/Petrova – Petrova – Čikoševa – Crnčićeva do krajnjeg stajališta u zoni raskrižja Crnčićeva/Bukovačka

Autobus će sa stajališta Bukovačka/Crnčićeva polaziti odmah po dolasku, bez dužih zadržavanja (oko pet minuta ranije u odnosu na polaske koji su u voznom redu navedeni kao polasci iz Svetica).

Linija 228 (Svetice – Rebro – Svetice), u smjeru Rebra će od 8 do 16 sati sati prometovati redovnom trasom s privremenog početnog stajališta u zoni raskrižja Bukovačka/Crnčićeva, a u smjeru Svetica redovnom trasom do raskrižja Petrova/Čikoševa te nastaviti desno Čikoševom i Crnčićevom ulicom (izlaz putnika u zoni raskrižja Crnčićeva/Bukovačka).
Autobusi će s privremenog polaznog stajališta na Bukovačkoj cesti (kod benzinske postaje) polaziti 5 minuta ranije u odnosu na vremena polazaka koja su u voznom redu navedena kao polasci sa Svetica.

Linija 230 (Dubrava – Granešinski Novaki) će od 8 do 16 sati prometovati djelomično izmijenjenom trasom:

 • Granešinski Novaki – redovnom trasom do raskrižja Novačke i Ulice Rudolfa Kolaka – (lijevo)  Ulica Rudolfa Kolaka – (desno) Ljubijska – (desno) Ulica Dubrava – (desno) terminal Dubrava
 • s terminala Dubrava u smjeru Granešinskih Novaka autobusi će prometovati redovnom trasom.

Za vrijeme provođenja ove organizacije koristit će se sva postojeća stajališta na izmijenjenom dijelu trase.

Autobusna linija 232 (Dubrava – Čret) će od 8 do 16 sati prometovati na skraćenoj relaciji: Dubrava – KB Dubrava i to redovnom trasom do stajališta KB Dubrava – (desno) Potočka – (desno)  Novačka – (lijevo) Ulica Rudolfa Kolaka – (desno) Ljubijska – (desno) Ulica Dubrava – (desno) terminal Dubrava