SPOMENGAJ: U Dumovcu otvoreno prvo zagrebačko groblje za kućne ljubimce

SPOMENGAJ: U Dumovcu otvoreno prvo zagrebačko groblje za kućne ljubimce
Foto: Zagreb.hr

U Dumovcu je danas otvoreno prvo zagrebačko groblje za kućne ljubimce Somengaj, u sklopu kojeg je izgrađen i krematorij.

“Zagreb se danas upisao na kartu europskih metropola koje imaju ispravan odnos prema spomenu na kućne ljubimce. Ovdje će ih građani moći kremirati i pružiti im dostojanstven posljednji ispraćaj”, rekao je gradonačelnik Milan Bandić na prigodnoj svečanosti.

SPOMENGAJ: U Dumovcu otvoreno prvo zagrebačko groblje za kućne ljubimce
Foto: Press

Spomengaj se prostire na gotovo trinaest tisuća metara četvornih, a čine ga zgrada s prijemnim uredom i dvoranom za ispraćaje, krematorij s prostorom za prijem i obradu tijela, paviljon za ispraćaje te groblje za kućne ljubimce s deset tisuća mjesta za ukop i polaganje urni.

“Postali smo tako prvi grad u ovom dijelu Europe koji je izgradio suvremeno gradsko groblje za kućne ljubimce”, dodao je gradonačelnik.

“Odnos Zagrepčana i drugih građana Hrvatske prema kućnim ljubimcima stvorio je novu potrebu. Spomengaj nudi usluge za sve vrste kućnih ljubimca, od onih najmanjih poput hrčaka ili zamoraca do velikih pasa težine do 100 kilograma. Urne se mogu položiti na groblju, u zemlju ili na zid, ili korisnik može urnu ponijeti kući”, kazala je voditeljica Spomengaja Jasenka Haleuš.

Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba, istaknuo je kako je projekt izuzetno važan za sve građane. “Spomengaj omogućuje sigurno zbrinjavanje kućnih ljubimaca nakon njihove smrti bez ugrožavanja zdravlja ljudi i životinja te onečišćenja okoliša”, rekao je.

Gradnja je započela u jesen 2015. i stajala je gotovo petnaest milijuna i petsto tisuća kuna. Sredstva je osigurao Grad Zagreb.

Spomengaj vlasnicima kućnih ljubimaca nudi savjetovanje te niz usluga vezanih uz smrt kućnog ljubimca. To su preuzimanje tijela s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije, kremiranje, organizacija ispraćaja, polaganje urne u kasetu, ukop tijela ili polaganje urne u grobno mjesto te uređenje i održavanje grobnog mjesta. U ponudi Spomengaja je i velik izbor ljesova te urni.

Građani će spomen na svojeg ljubimca moći gajiti i putem internetske stranice. Tamo se nalazi rubrika Uspomene gdje će se objavljivati fotografije i priče o pokojnim ljubimcima.