ŠKOLA NA DALJINU: Kako će funkcionirati nastava putem HRT-a?

ŠKOLA NA DALJINU: Kako će funkcionirati nastava putem HRT-a?
Foto: HRT

Sukladno odluci Vlade Republike Hrvatske, Hrvatska radiotelevizija (HRT) u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH će sudjelovati u provedbi nastavnog programa i izvođenju nastave na daljinu.

Tako od ponedjeljka, 16. ožujka 2020. u 8 sati na Trećem programu HRT-a (HRT-HTV3) kreće emisija nastavnog prgrama nazvanog “Škola na Trećem”, priopćio je HRT.

U uvjetima proglašene epidemije koronavirusa na području Republike Hrvatske, a s ciljem osiguranja kontinuiteta odgojno obrazovnog procesa, Hrvatska radiotelevizija se zadužuje omogućiti izvođenje nastavnog programa na daljinu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH zadužuje se pak osigurati nastavno osoblje koje će održavati nastavu po razredima, počevši od prvog razreda u najranijem terminu, prema četvrtom razredu u kasnijem terminu.

Nastava će pratiti kurikulume, odnosno programe nastavnih predmeta u nižim razredima osnovne škole, a koristiti će se otvoreni obrazovni materijali, materijali obrazovnog i školskog programa HRT-a, kao i materijali izrađeni posebno za tu priliku.

Program će poticati učenike na samostalan i kreativan rad, a u suradnji sa svojim učiteljima razredne nastave produbljivati će se i proširivati ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda.

Hrvatska radiotelevizija se, kao javni servis, zadužuje osigurati sve potrebne uvjete za izvođenje nastavnog programa na daljinu.

U tom smislu danas je na HRT-u održan sastanak čelništva HRT-a i predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja na kojem su dogovoreni svi detalji projekta, a uime Hrvatske radiotelevizije odgovorna osoba za provođenje te 0dluke i projekta “Škola na Trećem” je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Učenici viših razreda osnovnih škola i srednjih škola nastavu će pratiti preko interneta, no za učenike nižih razreda osnovnih škola ovaj pristup nije prikladan zbog njihove dobi i sigurnosti.

“Danas i sutra testiramo ono što bi od ponedjeljka trebalo početi uživo za učenike nižih razreda u Istarskoj županiji, dok za učenike viših razreda i učenike srednjih škola u internet okruženju već i danas se mogu naći odgovarajući materijali”, rekla je državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak.

Apelirala je na roditelje da osiguraju da netko bude uz djecu dok se ta nastava odvija jer je jako bitno da djeca dobiju sve što je zamišljeno, a u cjelokupni proces bit će uključeni i njihovi učitelji.

Od petka se na području cijele Istarske županije zatvaraju sve osnovne i srednje škole, vrtići i fakulteti.

Svi imaju dan da se pripreme, a nastava će se od ponedjeljka održavati on-line i kako najavljivano, te putem Trećeg programa HTV-a. Sve će biti spremno, potvrdila je za HRT ravnateljica pulske Osnovne škole Šijana Alma Tomljanović.

Prvi je korak formiranje virtulane zbornice, zatim nastavnici formiraju virtualne razrede.