SJAJNO IZDANJE KAUBOJA: Hrvatski rukometaši s lakoćom pobijedili Amerikance visokim rezultatom

Foto: Jozo Cabraja / kolektiff

Hrvatska rukometna reprezentacija ostvarila je prvu pobjedu na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj 2023. godine. U susretu 2. kola Skupine G, Hrvatska je pobijedila Sjedinjene Američke Države 40:22 i tako praktički osigurala drugi krug natjecanja, objavio je Hrvatski rukometni savez.

Za potvrdu prolaska dovoljan joj je i bod u posljednjem susretu protiv Maroka. Spomenimo usput da je to prva pobjeda naše reprezentacije u Jonkopingu nakon 7 poraza.

HRVATSKA: D. Slavić 8/18, D. Kuzmanović 5/17, L. Mihić 3/4, D. Duvnjak -/-, J. Gojun -/-, P.Kraljević 2/4, J. Šarac 6/6, I. Karačić 8/10, Ž. Musa 3/3, L. Šebetić 0/2, L. Cindrić 4/5, I. Martinović 4/6, L. Šušnja -/-, M. Šipić 1/2, F. Glavaš 5/5, M. Jelinić 4/4, izbornik: Hrvoje Horvat

SJEDINJE AMERIČKE DRŽAVE: P. Merkovszky 5/28, R. Ingram 2/19, A. Amitović 2/5, J. Stromberg 0/2, A. Chan Blanco 1/3, G. Hines 6/7, T. Reed -/-, A. Fofana 5/9, I. Hueter 1/4, A. Donlin 1/2, N. Zarikos 3/4, P. Hueter 3/5, P. Skorupa -/-, S. Hoddersen 0/1, D. Sršen -/-, M. Binderis 0/1, izbornik: Robet Hedin (ŠVE)

Atmosfera u Husqvarna Gardenu ponovno je bila sjajna premda je na tribinama bilo manje naših navijača.

Jednu promjenu u odnosu na susret s Egiptom napravio je hrvatski izbornik. U sastav je uvrstio Josipa Šarca, a na tribinu preselio Zvonimira Srnu. Naša početna postava bila je također promijenjena u odnosu na prvi  susret. Naime, na mjestu srednjeg vanjskog krenuo je Igor Karačić umjesto Luke Cindrića, a Marin Jelinić je na krilu zamijenio Lovru Mihića. Stoga je ona izgledala ovako: Dino Slavić na vratima, Marin Jelinić i Filip Glavaš bili su na krilima. Crtu je držao Željko Musa. Na vanjskim pozicijama našli su se kapetan Domagoj Duvnjak, Igor Karačić i Ivan Martinović.

Krenuli smo s obranom 5-1. Prva tri napada naši su rukometaši iskoristili. Ali i Amerikanci svoja. Oni su do prvog vodstva došli u 6. minuti, 3:4. Bilo je to i jedino njihovo vodstvo na utakmici. Naš je odgovor bio žestok. Serijom 8:1, u 13. minuti otišli smo na plus šest (11:5). Izbornik je Domagoja Duvnjaka koristio samo u obrani, a napadačku dionicu dobio je Josip Šarac i odlično je iskoristio na početku susreta.

U 16. minuti izbornik je promijenio čak 13 igrača. I uspio zadržati visoki ritam koji su naši dečki nametnuli od početka. Prednost je stalno rasla. Na ulasku u posljednjih deset minuta bilo je sedam razlike (15:8). Vrlo angažirana, pokretljiva pa i agresivna bila je naša obrana pa su Amerikanci jako često bacali lopte u prazno. U takvoj situaciji i naša tranzicija i kontra došle su do izražaja.

Na kraju prvoga dijela Hrvatska je vodila 20:10. Treba reći da je i Dino Slavić s 8 obrana  dao vrlo dobar doprinos takvom rezultatu. Ukupno je naša reprezentacija imala 83 posto realizacije. Zanimljivo, od osam naših strijelaca čak šestorica su imala 100 postotni učinak.

Drugo poluvrijeme na našim je vratima bio Dominik Kuzmanović. Obranu je pak pojačao Jakov Gojun. Naša prednost stalno je rasla. Nakon osam minuta igre već smo bili na 13 pogodaka viška. Izbornik je stalno rotirao, nastojeći podijeliti minutažu i podjednako opteretiti sve igrače.

Najveća prednost naše reprezentacije bila je plus 19 (39:20) u 58. minuti. Završilo je 40:22. Ukupno 13 obrana imali su naši vratari (8 Dino Slavić, 5 Dominik Kuzmanović). S 8 pogodaka iz 10 pokušaja, prvi strijelac Igor Karačić. Šest od šest imao je realizaciju Josip Šarac. Čak deset naših igrača našlo se na listi strijelaca. Kod Amerikanaca najbolji Gary Hines sa 6 pogodaka. On je na opće iznenađenje izabran za igrača susreta.

U prvom susretu dana Egipat je lako s 30:19 pobijedio Maroko i s 4 boda nalazi se na 1. mjestu skupine. Hrvatska i SAD imaju po 2, Maroko je bez bodova. U utorak, 17.siječnja, u 20.30 sati čeka nas susret protiv Maroka.


Standings provided by Sofascore