SJAJNA IGRA KAUBOJA: S lakoćom svladali Belgiju, Šunjić igrač utakmice, imao je čak 20 obrana

Foto: Anze Malovrh / kolektiff

Hrvatska muška seniorska rukometna reprezentacija pobijedila je Belgiju 34:26 u 2. kolu Glavne skupine 4 Svjetskog prvenstva kojemu su domaćini Švedska i Poljska.

Time je još uvijek teoretski ostala u igri za četvrtfinale. Belgija je slomljena već u prvih 30 minuta kada je Hrvatska stvorila osam pogodaka viška. Toliko je bilo i na kraju, objavio je HRS.

HRVATSKA: M. Šunjić 20/43, D. Kuzmanović 0/3, L. Mihić -/-, D. Duvnjak 2/2, P. Kraljević 0/2, J. Šarac 3/7, I. Karačić 1/5, Ž. Musa 2/2, L. Šebetić 4/8, l. Cindrić 3/4, I. Martinović 5/8, L. Šušnja -/-, M. Šipić 3/3, F. Glavaš 5/6, M. Jelinić 6/8, izbornik: Hrvoje Horvat

BELGIJA: J. Lettens 12/44, A. Vanhove -/-, R. Kotters 4/8, T. Robyns 4/6, N. Braun 2/2, S. Spooren 3/5, Q. Coleman -/-, Y. Vancosen 3/4, B. Kedziora 2/2, S. Ooms 1/2, S. Danesi 0/6, Y. Glorieux 2/2, I. Dhanis 0/1, A. Qerimi 4/6, J. Gille 0/1, J. de Beule 1/4, izbornik: Yerime Sylla

Nakon sjajnog izdanja u kvalifikacijskom susretu protiv Belgije prije tri mjeseca izbornik je, vjerojatno poučen tim iskustvom u ekipu uvrstio Dominika Kuzmanovića, a na tribine preselio Dinu Slavića. Ipak, na vratima se u početnoj postavi našao Mate Šunjić. Uz njega od starta su zaigrali Marin Jelinić i Filip Glavaš na krilima te Željko Musa na crti. Na vanjskim pozicijama pak, bili su Josip Šarac, Luka Cindrić i Ivan Martinović.

Hrvatska je očekivano krenula s obranom 5-1, a Belgija igrom sedam na šest. Naši dečki su iskoristili prva tri napada i vrlo lako poveli 3:0. Bilo je to otvaranje kakvo smo samo mogli poželjeti. Ali Belgija je vrlo brzo odgovorila. Njihova brza tranzicija donijela im je priključak već u 5. minuti (3:2).

Srećom, naši igrači su brzo shvatili da će morati mnogo više trčati nego na samom početku susreta i vrlo brzo su primirili belgijske ambicije te pobjegli na plus pet (9:4). Minuta predaha stoga je brzo pozvana s klupe naših suparnika.

Sredinom prvoga dijela izbornik u napad šalje Marina Šipića. U tim trenucima odličan je na našim vratima Mate Šunjić koji je već u prvom dijelu skupio 9 obrana. Tako je Hrvatska bez problema održavala prednost od pet ili šest pogodaka. Najveća je ipak bila plus osam, a dostigli smo je na samom kraju prvog poluvremena, najprije na 20:12, pa i konačnih 21:13 na poluvremenu. Ukupno 68 posto realizacije imala je naša izabrana vrsta nakon prvih 30 minuta igre.

Sjajno je naša obrana krenula u nastavak susreta. Belgija je stalno bila na rubu da joj suci uzmu loptu jer nije imala nikakvo rješenje. Stoga nije čudno da je Hrvatska već nakon šest minuta igre imala velikih 11 pogodaka razlike (26:15).

Izbornik je dosta mijenjao, ali se to na našoj igri nije osjetilo. I to je ono što nas veseli jer je dio udarnih snaga dobio mali predah za posljednji nastup protiv Bahreina koji bi trebao biti teži. Belgija je odustala od igre sedam na šest. I jako se oslonila na svoje kružne napadače. Jedino su oni mogli pronaći put do naših vrata.

Mate Šunjić je briljirao na našim vratima. I bez konkurencije bio prvo ime susreta. Da su naši rukometaši bili malo prisebniji, već sredinom drugog dijela moglo je biti 15 razlike. Ovako su serijom promašaja i obrana Jefa Lettensa dopustili Belgiji da se u jednom trenutku približi na minus sedam.

Razloga za zabrinutost ipak nije bilo, premda se umor sve više osjećao na licima naših igrača. Hrvatska je previše iskusna ekipa da bi dopustila da se takva prednost do kraja ugrozi. Završilo je 34:26. Mate Šunjić je skupio čak 20 obrana. Trebalo bi duboko zakopati u knjige rezultata da pronađemo kada je to jedan hrvatski vratar napravio. Šest pogodaka dao je Marin Jelinić, po pet Filip Glavaš i Ivan Martinović. Kod Belgije Jef Lettens 12 obrana. Po 4 pogotka Raphael Kotters, Tom Robyns i Arber Qerimi.

U prvom susretu dana Egipat je pobijedio Bahrein 26:22. Posljednji susret Drugog kruga Hrvatska igra u ponedjeljak 23. siječnja u 18.00 sati protiv Bahreina.


Standings provided by Sofascore