Seizmolog Krešimir Kuk objasnio može li se današnji potres dovoditi u vezu s onim koji je pogodio Zagreb

Foto: N1

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je da je potres koji je u nedjelju pogodio područje oko Gračaca bio snažan no nije bilo dojava o materijalnim štetama, a poručio je i kako ga ne treba dovoditi u vezu s potresima iz zagrebačkog epicentralnog područja.

“Potres je bio umjereno jak-jak. Dakle, radi se o snažnom potresu koji se u užem epicentralnom području značajno manifestirao i osjetio što je izazvalo veliku zabrinutost građana. Osjetio se na širem području, skroz do Zadra, Biograda, Knina te je izazvao veliku uznemirenost stanovništva, makar do sada nismo primili dojavu o nikakvim materijalnim štetama”, izjavio je seizmolog Krešimir Kuk za N1 Televiziju.

Naglasio je i kako potres ne treba povezivati s potresima iz zagrebačkog epicentralnog područja jer oni nisu direktno povezani.

“Radi se o jakom potresu, ali ne tako jakom da bi trebao izazivati materijane štete i nadamo se da se radi o uobičajenoj sezmičkoj aktivnosti”, zaključio je seizmolog Krešimir Kuk.

Prema informacijama hrvatske Seizmološke službe, u 11 sati i 58 minuta seizmografi su zabilježili su prilično jak potres s epicentrom kod Gračaca. Magnituda potresa iznosila je 4.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V-VI stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio na širem području Dalmacije.

ČULA SE JAKA TUTNJAVA: Snažan potres od 4,2 po Richteru s epicentrom kod Gračaca!

Komentari