ŠEF GRADILIŠTA TVRDI: Rotor bi mogao u promet prije planiranog roka, već od travnja 2020.

ŠEF GRADILIŠTA TVRDI: Rotor bi mogao u promet prije planiranog roka, već od travnja 2020.
Foto: Zagreb.hr

Ako nam zimski uvjeti budu išli na ruku, rotor bi kompletno trebao biti u pogonu početkom travnja iduće godine, izjavio je za Večernji list voditelj gradilišta Mile Lulić.

Riječ je, naravno, o rotoru u Remetincu. Na njegovoj rekonstrukciji rade radnici iz Indije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Makedonije i, naravno, Hrvatske.

Svakodnevno postavljaju betonske konstrukcije, ograde, novi asfalt, rubnjake… Na istočnoj se strani rotora pak radi “ganc novi” nadvožnjak od 23 metra, koji bi trebao biti gotov do kraja studenog.

Šef gradilišta kaže da sve ide prema planu i dinamici izvođenja. Do sredine listopada pola bi rotora već trebalo biti gotovo. Trebao bi tada profunkcionirati i njegov sjeverni dio pa će se od Jadranske avenije preko rotora moći na Aveniju Dubrovnik.

Početkom idućeg mjeseca kreće i izgradnja tramvajske pruge i okretišta, a jedan će se trak ostaviti i za buduću prugu prema Laništu. Pri kraju su i radovi na 280 metara dugom podvožnjaku s dvije tunelske cijevi, koji će s rotora usmjeravati automobile s Avenije Dubrovnik prema Jadranskoj aveniji i obrnuto.

U sklopu rekonstrukcije, izgradit će se posebne trake za skretanje desno iz Jadranske avenije, s Jadranskog mosta i iz Remetinečke ceste tako da taj promet uopće neće ulaziti na novi rotor, a što će znatno smanjiti gužve i prometne nesreće.

Većina radova trebala bi biti gotova prije zime.

“Rotor u Remetincu najveći je infrastrukturni i prometni projekt u Zagrebu u posljednjih 50 godina, a završetak svih radova i otvorenje novog rotora očekujemo, sukladno zacrtanim rokovima, u svibnju 2020. godine”, izjavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koncem srpnja, prilikom obilaska tog gradilišta.

Dakle, ako bude blaga zima, rotor bi mogao u promet i prije ranije najavljenog roka.