POČINJE FLORAART: I ovog proljeća Bundek će postati najraskošnija cvjetna oaza

Foto: Ivan Marinković

I ovog proljeća Bundek će postati najraskošnija cvjetna oaza. “Floaart “, zaštitni znak Zagreba koji na najljepši način nosi poruku njegove prirodne i kulturne baštine očekuje nas od 18. do 21. svibnja na nikad atraktivnijem izložbenom prostoru Bundeka od 300 tisuća četvornih metara.

Na prigodnoj svečanosti u 11 sati izložbu će otvoriti gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Foto: Ivan Marinković

Tijekom četiri dana, do nedjelje, 21. svibnja, na najvećem hortikulturnom događaju u ovom dijelu Europe, u organizaciji Podružnice Zrinjevac, predstavit će se više od 170 domaćih i stranih izlagača.

“Floraart” je prepoznat u Europi i šire te događaj svrstava među slične izložbe u velikim gradovima razvijene europske i svjetske vrtlarske tradicije pa će se tako na izložbi predstaviti najnoviji trendovi u krajobraznom uređenju, prezentirati nova idejna rješenja u uređenju vrtova i zelenih površina te u aranžiranju cvijeća, kao i noviteti u biljnoj proizvodnji i vrtnoj mehanizaciji.

Uz prigodnu prodaju cvijeća i sadnica i ove godine organiziraju se zanimljiva predavanja i radionice, atraktivna natjecanja poput tradicionalnog Hrvatskog kupa florista i Međunarodnog natjecanja učenika srednjih škola u aranžiranju cvijeća, a nagrade očekuju i izlagače koji se kandidiraju za najljepši izložbeni prostor.

Vanjski izložbeni prostori omogućuju raznolikost u oblikovanju cvjetnjaka, ali i cvjetnih instalacija koje su isprojektirali Danijela Barišić, Vanja Bakarčić Guzmić, Martita Burić Teskera i Ivan Žigman, a postavili vrijedni radnici podružnice Zrinjevac, službe urbanog zelenila i izvođenja projekata krajobraznog uređenja kao i službe za proizvodnju bilja i kompostiranje uz vodstvo Igora Vidičeka.Očekuje nas i prezentacija dendrološkog i ostalih materijala, a na zapadnom i istočnom prostoru parka Bundek organizirat će se bogata prodaja kaktusa, trajnica, raznolikog asortimana biljnog materijala i ostalih proizvoda po pristupačnim cijenama. Biljni materijal proizveli su vrtlari Podružnice Zrinjevac na lokacijama stakleničko – plastenička proizvodnja Remetinečka cesta 15, rasadnik Jankomir i rasadnik Markuševac.

“Ove godine posebnost izložbe bit će u tome što su projektanti Zrinjevca ispričali novu priču na vanjskom dijelu izložbe, dakle Floraart smo izvukli na prostore parka Bundeka. Novo je i to što na šetnici ovaj put neće biti nikakve prodaje, tako da ljudi mogu slobodno šetati i razgledavati cvjetne instalacije”, rekla je potpredsjednica Izvršnog odbora Floraarta, Natalija Vidučić.

Izlagače biljnog materijala ocjenjivat će komisija i to u tri kategorije: biljni materijal – proizvodnja, kreativnost prikaza proizvodnog programa i cvjetne / prostorne instalacije.

Organizatori “Floraarta” od samih se početaka trude na mlađe naraštaje prenijeti odgovoran odnos prema prirodi i okolišu. Naime, jedan od temeljnih ciljeva izložbe upravo je edukacija, pa će najmlađi uživati u Floragradu uz čitanje priča, dječje predstave, zabavne radionice i sadnju cvijeća.

Goethe je rekao “Cvijeće su prekrasni hijeroglifi prirode kojima nam govori koliko nas voli” pa stoga iskoristite blagodati prirodnog okruženja, pronađite svoj omiljen kutak, opustite se i okupajte dušu zvukovima i mirisima prirode.