Rukometašice uvjerljivom pobjedom protiv Grčke potvrdile nastup na Europskom prvenstvu

Stela Posavec | Foto: Screenshot HRS

Hrvatska ženska seniorska reprezentacija uvjerljivo je pobijedila Grčku 13:24 u 5. kolu Skupine 1, kvalifikacija za EHF EURO 2024. godine i tako i teoretski potvrdila nastup na tom natjecanju koje će potkraj godine organizirati Mađarska, Austrija i Švicarska.

Dva potpuno različita poluvremena odigrala je hrvatska reprezentacija. Prvo anemično, bez prave energije, i drugo sjajno s obranom kakvu želimo stalno gledati.

GRČKA: M. Kepesidou 11/34, S. E. Tsiknaki 0/1, M. Chatzioarasidou 3/6, E. Zeneli -/-, V. Amvrosiadou -/-, A. Zygoura 4/8, M. Koukmisi -/-, E. Samolada -/-, N. Kepesidou, O. Andriotsou 0/1, A. Sevdili 1/3, E. I. Kerlidi 3/3, C. M. Stougiannidou 0/1, P. Agriropoulou 0/1, A. Kostopoulou -/-, A. P. Karamnou 1/2, izbornik: Danilos Menelas  

HRVATSKA: L. Bešen 4/7, T. Pijević 2/11, P. Posavec 2/3, S. Šenvald 0/1, S. Posavec 3/4, Ć. Mičijević 2/2, D. Milosavljević 1/2, L. Kalaus 0/2, K. Ježić 5/5, K. Pavlović 0/1, L. Burić 2/4, M. Brkić -/-, A. Šimara 3/3, J. Mamić 3/6, K. Birtić 2/4, K. Prkačin 1/3, izbornik: Ivica Obrvan

Od 17 igračica koje je doveo u Grčku, izbornik Ivica Obrvan odlučio je na tribini ostaviti Valentinu Blažević koja ima manjih poteškoća s tetivama i nije bilo potrebe da se riskira teža ozljeda jer sezona je u punom jeku. Naša startna postava tako je bila sljedeća – na vratima Tea Pijević, krilima Paola Posavec i Josipa Mamić. Crtu je držala Katarina Ježić,a na vanjskim pozicijama bile su Kristina Prkačin, Stela Posavec i Klara Birtić.  

Kao što se moglo i očekivati, Grčka je agresivnom obranom otvorila susret. Stoga su dva početna napada naših završila bez pogotka, a domaćin je na drugoj strani iskoristio dva svoja i i dosta lako poveo 0:2. Uz sve to, pogodile su i vratnicu sa sedam metara.

Naše rukometašice su prvi pogodak postigle nakon četiri minute igre. Strijelac je bila Paula Posavec. Na prvo izjednačenje trebalo je čekati do početka osme minute, kada je bilo 3:3. A do prvog vodstva Hrvatske prošle su još tri minute (4:5). Odlično je u tom razdoblju izgledala naša obrana. Grčka jednostavno nije imala rješenja i sve češće sudačke ruke bile su u zraku. Punih sedam minuta bile su domaće bez pogotka.

Nakon što se prednost podigla na plus dva (5:7), izbornik je napravio nekoliko promjena i osvježio sastav. U srcu obrane tako su se našle Sara Šenvald i Ćamila Mičijević. Ali počelo je štekati u napadu. Više od 10 minuta bile su naše bez pogotka pa je Grčka dosta lako nizom od četiri pogotka za redom došla do izjednačenja, a zatim i vodstva 9:7. Naravno da je klupa morala reagirati i zatražiti minutu predaha i dogovora.

Nije nam previše pomoglo. Grčka je uspjela sačuvati minimalnu prednost do kraja prvoga dijela (10:9) i zadovoljna otići na predah. Nama je ostala utjeha da se crna rupa neće ponoviti u nastavku. U prvoj četvrtini, hrvatske rukometašice postigle su sedam, a u drugoj samo dva pogotka. Realizacija im je bila samo 47 posto. Vratarke su imale dvije obrane. Grčka je bila na 67 posto učinka, uz sedam obrana najbolje vratarke kvalifikacija.

Dobro su naše rukometašice otvorile drugi dio. S tri pogotka za redom, dvije obrane u nizu Lucije Bešen i čvrstom obranom, zaustavile su poletnog domaćina i preuzele kontrolu nad rezultatom. Nakon deset minuta igre, Hrvatska je vodila 11:15. Stoga je domaća klupa tražila minutu odmora i razgovora s igračicama.

Nema sumnje da je ona dobro došla i našima za novi dogovor i nastavak lijepe i uspješne  igre. Naša obrana bila je jako pokretljiva i Grkinje su se od nje odbijale kao od zida. Iz minute u minutu rastao je broj njihovih tehničkih pogrešaka i bilo je samo pitanje vremena kada će Hrvatska otići na razliku koja će joj jamčiti miran završetak susreta.

Kada su u 48. minuti naše otišle na plus pet (13:18) učinilo nam se da je to taj trenutak. Pokušavao je grčki izbornik brojim promjenama vratiti svoju reprezentaciju u igru, ali protiv obrane kakvu je igrala Hrvatska u drugom dijelu jednostavno nije mogao ništa.

Šest minuta prije kraja, Hrvatska je već bila na deset razlike. Grčka nam je u drugom dijelu dala samo tri pogotka. Završilo je 13:24. S pet pogodaka najbolja u našim redovima bila je kapetanica Katarina Ježić. Po tri su dale Stela Posavec, Josipa Mamić i Andrea Šimara. Kod domaćina odlična Magdalini Kepesidou koja je skupila 11 obrana. Najbolji strijelac pak bila je Agni Zygoura s četiri pogotka.

Tom pobjedom Hrvatska je i teoretski osigurala nastup na europskom prvenstvu. Posljednji susret ovih kvalifikacija slijedi im u nedjelju 7. travnja u Sutinskim vrelima protiv Bosne i Hercegovine.

KVALIFIKACIJA ZA EHF EURO 2024: SKUPINA 1, 5. KOLO

GRČKA – HRVATSKA 13:24