Rukometaši spremni za Svjetsko prvenstvo, izbornik Hrvoje Horvat objavio konačan popis igrača za

Foto: Jozo Cabraja / kolektiff

Nakon posljednjeg treninga, a dan uoči puta u Jonkoping, izbornik hrvatske muške seniorske reprezentacije Hrvoje Horvat objavio je konačan popis igrača za Svjetsko prvenstvo koje se održava u Švedskoj i Poljskoj od 11. – 29. siječnja 2023. godine.

Izbornik je odlučio na put voditi 19 igrača. Budući da je na završnim pripremama u Poreču bio 21 igrač, s popisa su za sada otpali Luka Lovre Klarica i Tomislav Severec.

Očekivana je to odluka jer izbornik je u Poreču imao tri desna vanjska, a Tomislav Severec je bio jedno od pričuvnih rješenja za mjesto lijevog vanjskog. Kako na toj poziciji Hrvoje Horvat ima Domagoja Duvnjaka, Zvonimira Srnu i Josipa Šarca, mladi igrač iz Našica morat će čekati neku drugu priliku za nastup na velikom natjecanju. Izbornik dakle, u Švedsku vodi tri vratara, četiri krila, četiri kružna napadača, sedam vanjskih igrača i jednog specijalistu za obranu. Važno je napomenuti da izbornik u svakom trenutku može pozvati nekog od igrača sa šireg popisa 35 koji je Svjetskoj rukometnoj federaciji (IHF-u) prijavljen potkraj studenog.

Od 19 igrača koje vodi u Švedsku, izbornik će večer prije prvog susreta odabrati njih 16 za nastup protiv Egipta. Također, treba znati da izbornici u prvom krugu natjecanja mogu koristiti 18 igrača.

U devet dana boravka u Poreču reprezentacija je imala 14 treninga i dva susreta Croatia Cupa. U svakom od njih, a ostvarene  su dvije pobjede, protiv Sj. Makedonije 40:34, a Izraela 37:23  bilo je jako mnogo dobrih stvari, ali i nekih koje će još trebati izbrusiti i popraviti do susreta s Egiptom u petak 13. siječnja u Jonkopingu. Reprezentacija koju je odabrao izbornik, klasični je primjer iskustva: Duvnjak, Musa, Gojun, Karačić i mladosti: Kuzmanović, Kraljević, Srna). Za uspjeh u Švedskoj trebat će uz sreću imati vjeru i sinergiju kakva je oduvijek krasila našu reprezentaciju.

Kao što je poznato, Hrvatska će susrete prvog kruga u Švedskoj igrati u Husqvarna Areni u Jonkopingu. Suparnici su Egipat, Maroko i Sjedinjene Američke Države. Budući da tri reprezentacije iz svake od osam skupina prolaze dalje, za Hrvatsku to ostvarenje nije upitno. Ali, jasno je svima da ključ uspjeha u Švedskoj, odnosno prolazak u četvrt inale, a to je minimum onoga što je kao cilj postavljeno pred ekipu, leži u susretu s Egiptom. On je na rasporedu u petakm, 13. siječnja 2023. godine u 20.30 sati. Dva dana kasnije u isto vrijeme igra se protiv SAD-a, a 17. siječnja s Marokom ponovno u 20.30 sati.

Kada prođe u drugi krug natjecanja, Hrvatska će put Malmo-a. I taj grad i dvorana dobro su joj poznati. Tamo će je sasvim sigurno čekati Danska kao glavni favorit ne samo skupine H, već i Svjetskog prvenstva te još dvije reprezentacije. Riječ je o Tunisu, Bahreinu  i Belgiji.

Po dvije najbolje reprezentacije iz tzv. glavnih skupina u Goteborgu, Malmeu  Krakovu i Katovicama idu u četvrtfinale. Prolazak među osam najboljih donosi olimpijske kvalifikacije za Igre u Parizu 2024. godine. To je cilj koji su postavile mnoge reprezentacije i neće ga biti ni malo jednostavno ostvariti.

Evo popisa igrača za Svjetsko prvenstvo 2023. godine u Švedskoj i Poljskoj:

 1. DOMINIK KUZMANOVIĆ – RK NEXE
 2. DINO SLAVIĆ – RK PPD ZAGREB
 3. MATE ŠUNJIĆ – US IVRY HANDBALL
 4. MARIN JELINIĆ – RK NEXE
 5. LOVRO MIHIĆ – ORLEN WISLA PLOCK
 6. FILIP GLAVAŠ – RK TRIMO TREBNJE
 7. PAOLO KRALJEVIĆ – RK PPD ZAGREB
 8. ŽELJKO MUSA – RK PPD ZAGREB
 9. MARIN ŠIPIĆ – HC KRIENS – LUZERN
 10. NIKOLA GRAHOVAC – RK PPD ZAGREB
 11. LEON ŠUŠNJA – ORLEN WISLA PLOCK
 12. DOMAGOJ DUVNJAK – THW KIEL
 13. LUKA CINDRIĆ – BARCA
 14. IGOR KARAČIĆ – HC LOMZA VIVE KIELCE
 15. ZVONIMIR SRNA – RK PPD ZAGREB
 16. JOSIP ŠARAC – FRISCH AUF GÖPPINGEN
 17. IVAN MARTINOVIĆ – MT MELSUNGEN
 18. LUKA ŠEBETIĆ – GWD MINDEN
 19. JAKOV GOJUN – RK PPD ZAGREB

STRUČNI STOŽER:

 1. HRVOJE HORVAT, IZBORNIK
 2. IVANO BALIĆ, TRENER
 3. NINOSLAV PAVELIĆ, TRENER VRATARA
 4. ŠIME TOMAŠEVIĆ, KONDICIJSKI TRENER
 5. ŽELJKO KERCEL, FIZIOTERAPEUT
 6. FILIP ŠIMUNOVIĆ, FIZIOTERAPEUT
 7. DOMAGOJ GAJSKI, LIJEČNIK
 8. SILVIJA JURATOVAC, MT TRENER
 9. IVICA UDOVIČIĆ, DIREKTOR NACIONALNIH SELEKCIJA
 10. IVICA MARAŠ, GLASNOGOVORNIK I TEAM MANAGER
 11. ZDRAVKO MIRILOVIĆ, TEHNIKO