Rukometaši oduševili briljantnom pobjedom na otvaranju Europskog prvenstva

Foto: Jozo Čabraja / Kolektiff Images

Hrvatska muška seniorska reprezentacija pobijedila je Španjolsku 39:29 u prvom susretu Skupine B 16. europskog prvenstva i razgalila srca milijuna svojih navijača, odigravši jednu od najboljih utakmica u posljednje četiri godine, objavio je HRS.

HRVATSKA: M. Mandić 5/18, F. Ivić 3/18, L. Mihić -/-, D. Duvnjak -/-, M. Šoštarić  8/8, I. Karačić 2/2, V. Načinović 4/4, M. Mamić -/-, L. Cindrić 2/2, T. Lučin 5/6, I. Martinović 8/10, M. Šipić -/-, F. Glavaš 2/2, Z. Srna 3/3, L. L. Klarica 3/3, M. Jelinić 2/2, izbornik: Goran Perkovac

ŠPANJOLSKA: P. de Vargas 1/26, S. Hernandez -/-, I. T . Pecina -/-, J. Maqueda 2/3, A. Fernandez 2/2, A. Dujshebaev 0/3, A. Fugueras 1/4, I. Garciandia 3/6, A. Serdio 3/4, J. Canellas 3/3, A. Casado 4/7, L. Gomez Abello 8/8, S. Tarrafeta 2/3, N. Sanchez–Migallon -/-, D. Dujshebaev 0/2, K. Odriozola 1/2, izbornik: Jordi Ribera

U fantastičnoj atmosferi prepune SAP Arene, pred vjerojatno desetak tisuća svojih navijača, Hrvatska je susretom protiv Španjolske otvorila 16. europsko prvenstvo. Od 19 igrača koje doveo u Mannheim, izbornik Goran Perkovac je nakon jutarnjeg treninga odabrao 16 za prvi susret. Na tribine je tako poslao trećeg vratara Kristiana Pilipovića, kružnog napadača Tomislava Kušana i desnog vanjskog Matea Maraša.

Hrvatska je počela u sastavu Filip Ivić na vratima, na krilima su bili Marin Jelinić i Mario Šoštarić. Crtu je držao Veron Načinović, a na vanjskim pozicijama bili su Zvonimir Srna, Luka Cindrić i Ivan Martinović. Španjolci su imali prvi napad, i promašili su ga. Hrvatska je krenula s obranom 6-0.

Mi smo zabili prvi pogodak, a bio je djelo Zvonimira Srne. Furiozno su naši ušli u utakmicu. Prije isteka šeste minute imali smo 4:1 pa je španjolski izbornik Jordi Ribera bio prisiljen pozvati minutu predaha. Sjajno je u tim trenucima izgledala naša obrana.

Nakon što je Hrvatska otišla na 6:2, s klupe Španjolaca dignuta je prva zvijezda Alex Dujshebaev. I odmah su povezali dva pogotka za redom. Priključak je bio tu. Nije to previše uzdrmalo našu ekipu. Dapače, nastavili su igrati mirno i zabijati. U 13. minuti pobjegli su tako na plus pet (10:5) i natjerali španjolsku klupu da uzme drugi time out.

Jordi Ribera je krenuo u lov na zaostatak igrom sedam na šest. Ni to nas nije zbunilo. Imali smo pravi odgovor. I uz sve to, vrlo dobrog Filipa Ivića na vratima. Budući da Gonazalo Perez de Vargas nije imao ni jednu obranu u 17 minuta susreta, uskoro je na njihova vrata stao Sergey Hernandez.

I mi smo mijenjali u zadnjih deset minuta prvoga dijela. Ušli su Marin Šipić i Igor Karčić. Španjolska je i dalje miksala, tražila idealnu postavu. Malo su igrali šest na šest, malo opet sedam na šest tražeći način da se primaknu na prihvatljivu razliku. Ali nisu uspjeli. Hrvatska je do predaha uspjela zadržati četiri pogotka viška. Španjolcima smo u prvih 30 minuta zabili čak 18 pogodaka, odigravši jedno od najboljih poluvremena posljednjih godina. Završilo je dakle s 18:14. Nestvarno zvuči da smo imali 90 posto učinkovitosti udaraca prema vratima.

Hrvatska je u nastavak ušla s Matejom Mandićem na vratima. Izbornik je tražio obranu, dvije više kojom bi Španjolce dodatno poljuljao. I upravo je to dobio već u prvom napadu. Naši su suparnici nastavili s igrom sedam na šest. A mi neumoljivo kažnjavati svaku pogrešku. Tako smo drugi dio otvorili s četiri pogotka u nizu i otišli na velikih 22:14 pa je Jordi Ribera morao pozvati i svoju posljednju minutu predaha.

Nakon minute odmora Španjolska je odustala od igre sedam na šest. A Hrvatska je nastavila nemilice puniti mrežu Gonzala Pereza de Vargasa. U 36. minuti tako smo bili na najvećoj razlici, od čak 9 pogodaka (24:15). Zabijali su naši sa svih strana, ne dopuštajući mogućnost Španjolcima ni jednog trenutka da pročitaju naše akcije.

Španjolska je u očaju nakon osam minuta igre krenula u presing gotovo po cijelom terenu. Ali Hrvatska je bila spremna i za to jer su se naši igrači odlično kretali, radili puno križanja i bez problema dolazili u čiste situacija za pogodak.

Pametno je naša klupa rasporedila minute za većinu igrača. Bilo je u svakom trenutku na terenu dovoljno iskustva, ali i mladosti, pa smo ušli u ritam pogodak za pogodak čuvajući svoju veliku prednost. Tako smo trošili vrijeme. A s tribina se već orilo „Večeras je naša fešta…” Dvanaest minuta prije kraja bili smo naime na plus deset, 33:23. A kada su naši zabili cepelin za 34:23, SAP Arena se skoro srušila od poskakivanja.