Romskoj obitelji u rodilištu dali bebu plavih očiju i svijetle puti – greška ili čudo?

Iako je zamjena beba u rodilištima nešto na što je teško posumnjati u suvremenim bolnicama, romska obitelj Osmanović uvjerena je da se upravo to dogodilo njima u splitskom rodilištu.

Naime, iako kažu da nikoga ne žele optuživati, žele razjasniti svoje sumnje. „Kao što vidite, mi smo Romi i tamnije smo puti, a naša beba, odnosno beba koju su nam dali u rodilištu, potpuno je svijetle puti, blijeda i plavih očiju“, kazali su u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, u priči koju su ubrzo prenijeli gotovo svi mediji.

„Sumnjamo da slučajno nije došlo do pogreške i da je beba možda zamijenjena“, rekao je Avdija Osmanović, 47-godišnjak iz Splita, čija je 24-godišnja supruga Vera Halilović 5. svibnja ove godine u 9.20 sati u splitskom rodilištu carskim rezom rodila djevojčicu tešku 4480 grama i dugu 56 centimetara. Dali su joj ime Frančeska.

„Ne sjećam se sad točno jesu li mi nakon poroda pokazali bebu i trakicu koju stavljaju na novorođenu djecu, ali znam da su je odmah odveli na Neonatologiju i tek sam je nakon dva dana vidjela dok je još bila u “boksu” u inkubatoru. Tad je imala temperaturu od 39 i primala je antibiotike. Poslije toga vidjela sam je nakon još dva dana kad su me zvali da je dođem dojiti“, kazala je Vera Halilović.

„Kad sam ušla u prostoriju, instinktivno sam krenula prema jednoj bebi tamnije puti, mislila sam da je to moja djevojčica, ali me je sestra zaustavila i rekla da to nije moja beba, nego da je moja druga. Moram priznati, kad sam je vidjela, bilo mi je malo čudno, vidjela sam da je potpuno svijetle puti, ali nisam nikome ništa govorila o tome, nisam se htjela zalijetati. Pa čuj, kontam da nije moja zato što je plava, dodaje. Obitelj već ima jednu kćer, troipolgodišnju djevojčicu Lauru, a ona je, kaže majka, prilikom rođenja bila “normalno tamnoputa”.