REZULTATI VIKEND AKCIJE: Policija ‘ulovila’ 122 pijana vozača, 10 ih zadržano na triježnjenju

Policija - alkotest
Ilustracija | Foto: MUP

Tijekom vikenda zagrebačka policija provela je akciju pojačane kontrole prometa u kojoj su utvrđena 443 prekršaja, od čega 122 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola.

Tijekom vikenda, od 16. do 19. prosinca 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća, objavila je PU zagrebačka.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 443 prometnih prekršaja, od čega 56 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 122 prekršaja nepropisne brzine, 42 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 29 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, 11 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 178 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježena koncentracija alkohola:

U subotu, 17. prosinca 2022. godine je 33-godišnjak pod utjecajem alkohola (2,30 g/kg) u Bjelovarskoj ulici u Dugom Selu, upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka te je protiv njega podnijeto izvješće o počinjenom prekršaju, a osumnjičeni muškarac je završio na otrježnjenju.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga testirano je ukupno šest osoba: za pet osoba test je bio negativan, a jedna osoba pozitivna i jedna osoba je odbila testiranje.

Od 56 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 15 vozača (26,8%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je osam mladih vozača (14,3%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, devet osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 10 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.