REKORD KOJI ZABRINJAVA: Siječanj 2020. najtopliji je siječnja zabilježen u Europi otkad postoje mjerenja!

Copernicus služba za klimatske promjene (C3S) potvrđuje da je globalno siječanj 2020. izjednačen sa siječnjem 2016. kao najtoplijim zabilježenim siječnjem.

U Europi je siječanj bio 3,1°C topliji od referentnog razdoblja i 0,2°C topliji od siječnja 2007., što ga čini najtoplijim siječnjem zabilježenim u Europi.

Anomalija površinske temperature zraka za siječanj 2020. u odnosu na prosjek siječnja za razdoblje 1981.-2010. Izvor podataka: ERA5. Zasluga: Copernicus služba za klimatske promjene (C3S) / ECMWF

Copernicus služba za klimatske promjene (C3S), koju u ime Europske unije provodi Europski centar za vremenske prognoze srednjeg dometa, redovito objavljuje mjesečne klimatske biltene u kojima izvještava o promjenama uočenim u globalnoj temperaturi površinskog zraka, morskom ledenom pokrivaču i hidrološkim varijablama. Svi prijavljeni nalazi temelje se na računalno generiranim analizama pomoću milijardi mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških stanica širom svijeta.

Površinska temperatura zraka u siječnju 2020.:
• Globalna temperatura bila je toplija od bilo kojeg siječnja zabilježeno, ali samo neznatno (za 0,03°C) u slučaju siječnja 2016.
• U Europi, siječanj 2020. bio je najtopliji siječanj, za oko 0,2ºC topliji od prethodno najtoplijeg siječnja – 2007., i 3,1°C topliji od prosjeka siječnja u razdoblju 1981.–2010.
• Prosječne temperature bile su posebice visoke u velikim dijelovima sjeveroistočne Europe, u nekim područjima čak i 6°C iznad prosjeka siječnja u razdoblju 1981.–2010.

Copernicus je vodeće promatranje Zemlje Europske unije, koje djeluje putem šest tematskih službi: atmosfera, more, kopno, klimatske promjene, sigurnost i izvanredne situacije. Dostavlja slobodno dostupne operativne podatke i usluge pružajući korisnicima pouzdane i ažurirane informacije vezane uz naš planet i njegovo okruženje.

Programom koordinira i upravlja Europska komisija, a provodi ga u partnerstvu s državama članicama, Europskom svemirskom agencijom (ESA), Europskom organizacijom za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT), Europskim centrom za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF), agencije EU i Mercator Océan, između ostalih.

ECMWF upravlja s dvije službe iz Europskog programa promatranja Zemlje Copernicus: Copernicus služba za nadzor atmosfere (CAMS) i Copernicus služba za klimatske promjene (C3S). Doprinose i Copernicus službi za upravljanje u hitnim situacijama (CEMS).

Europski centar za vremenske prognoze srednjeg dometa (ECMWF) neovisna je međuvladina organizacija koju podržavaju 34 države. To je i istraživački institut i operativna služba koja radi 24 sata dnevno te izrađuje i širi numeričke vremenske prognoze svojim državama članicama.

Ti podaci u potpunosti su dostupni nacionalnim meteorološkim službama u državama članicama. Superračunarsko postrojenje (i pridružena arhiva podataka) na ECMWF jedno je od najvećih te vrste u Europi i države članice mogu iskoristiti 25% svog kapaciteta za svoje potrebe.